Sinfonietta 21.11.2020.

Subota, 21. studeni  HGZ 2

Edward Elgar: Serenada za gudače u e-molu,  Op. 20

Ludwig van Beethoven:  Gudački kvartet u f-molu, br. 11, Op 95, Quartett Serioso

***

Boris Papandopulo: Sinfonietta za gudački orkestar, Op. 79

 

Diskografija

Jedna od najistaknutijih umjetničkih osobnosti hrvatske glazbe, skladatelj Boris Papandopulo kompoziciju je diplomirao u Zagrebu, u klasi Blagoja Berse, a dirigiranje kod Dirka Focka na konzervatoriju u Beču. Još kao student predstavio se javnosti istovremeno i kao dirigent i kao skladatelj, ravnajući izvedbama vlastitih djela, ali i djelima drugih skladatelja.

Obavljao je različite funkcije u hrvatskom glazbenom životu; bio je, između ostaloga, direktor Hrvatskog pjevačkog društva Kolo, Glazbenog društva Zvonimir u Splitu te dirigent zagrebačke, riječke, sarajevske i splitske Opere. Istodobno je bio gost-dirigent u kazalištu Komedija u Zagrebu te Opere u Kairu. Papandopulov glazbeni jezik tijekom godina stvaralačkog rada kretao se od nacionalnog izraza u godinama prije Prvog svjetskog rata, preko postupnog integriranja značajki europske moderne, pa sve do upotrebe tada vrlo modernih skladateljskih tehnika, poput dvanaes onske tehnike. Jedan je od prvih hrvatskih skladatelja koji su iskazali veliko zanimanje prema neoklasicizmu (Pintarichiana, skladba posvećena Zagrebačkim solistima, 1974.).

Ostavio je opsežan opus s više od 400 djela. Pisao je za sva glazbena područja: orkestralnu (simfonije, simfonijske pjesme, suite i dr.), koncertantnu (velik broj solističkih koncerata) i komornu glazbu (od toga 6 gudačkih kvarteta, Concerto da camera i dr.), solističke skladbe (posebno za glasovir, s poznatom Contradanzom), glazbeno-scenska djela (opere, balete) i kantate, fi lmsku glazbu (npr. Bakonja fra Brne F. Hanžekovića, 1951.; Pustolov pred vratima Š. Šimatovića, 1961.), sakralne skladbe (Hrvatska misa u d-molu, Muka gospodina našega Isukrsta, Osorski requiem i dr.) te skladbe za glas ili zbor (Ljubavne pjesme, Svatovske, Dodolice i dr.).

Otvoren za nove glazbene pojave, Papandopulo je rabio i dodekafoniju u skladbama Osam studija za klavir, Konjanik, i Koncertna muzika. Njegov opus pripada u sam vrh hrvatske umjetničke glazbe XX. stoljeća. Godine 1968. dobio je Nagradu »Vladimir Nazor« za životno djelo.

Koncertna sezona 2020/21