19.06.2017.

1. M. Prohaska: Adieu
2. A. Bajamonti: Cello tonante
3. Arie antiche (Le violette, Su venite al consiglio, Caldo sangue, O del mio dolce ardor, Sebben crudele, Resta in pace idolo mio..)
***
4. B. Bartok: Divertimento
 
63. koncertnu sezonu u dvorani HGZ-a Zagrebački solisti zaključit će koncertom na kojem će ugostiti nacionalnog prvaka Opere HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, međunarodno priznatog bas-baritona Giorgia Suriana. Već kao dvadesetogodišnjak debitirao je u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, a veliku međunarodnu karijeru nastavio je na najvećim pozornicama svijeta, kao što su milanska Scala, Metropolitan u New Yorku, Staatsoper u Beču, Arena u Veroni, Opera National u Parizu, Royal Opera House u Londonu itd.
 
Tijekom bogate karijere, zahvaljujući velikom rasponu glasa, ostvario je preko 160 basovskih i bas-baritonskih uloga, pod vodstvom nekih od najvećih dirigenata, kao što su: Claudio Abbado, Carlos Kleiber, Riccardo Muti, Seiji Ozawa, Lovro von Matačić, Lorin Maazel, Zubin Mehta, Placido Domingo i dr. Za doprinos glazbenom stvaralaštvu odlikovan je 1996. Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića, a dobitnik je i niza najuglednijih nagrada za umjetničko djelovanje u Republici Hrvatskoj. Giorgio Surian izvest će, uz Zagrebačke soliste, koncertnu ariju Cello tonante jednoga od vodećih intelektualaca u Dalmaciji krajem 18. stoljeća, pisca, skladatelja i povjesničara Julija Bajamontija (1744.- 1800.) te izbor iz zbirke Arie antiche, u kojoj je brojne arije glasovitih talijaskih skladatelja poput Alessandra Scarlattija, Domenica Cimarose, Antonia Caldare i drugih, prikupio i uredio Alessandro Parisotti (1853.-1913.).
 
Početak koncerta bit će u znaku skladbe Adieu uglednog hrvatskog skladatelja, aranžera, dirigenta i kontrabasista Miljenka Prohaske (1925.-2014.), nastale godine 1984., dok će sezonu zaključiti izvedba Divertimenta jednoga od vodećih skladatelja 20. stoljeća Béle Bartóka (1881.-1945.), nastalog 1939. godine u švicarskim Alpama. Godinu dana kasnije praizveo ju je Komorni orkestar iz Basela, pod ravnanjem njegova prijatelja i štovatelja Paula Sachera, prema čijoj je narudžbi jedna od Bartókovih najpristupačnijih skladbi i nastala.