12.03. Zvjezdice i Mia Pečnik

PROGRAM:

W.A.Mozart: Serenata notturna u D-duru, K239

W.A.Mozart: Koncert za klavir u A-duru, br.12, KV414
***

G.B.Pergolesi: Stabat mater, P.77
solisti: Tanja Ruždjak, sopran, Sonja Runje, alt uz Djevojački zbor Zvjezdice

Djevojački zbor ZVJEZDICE osnovan je 18. 2. 1985. godine i do danas je postao i ostao jednim od najreprezentativnijih predstavnika i simbola glazbenog Zagreba i Hrvatske. Članice zbora su odlične učenice zagrebačkih osnovnih i srednjih škola.

Tijekom više od trideset godina djelovanja Zbor je razvio intenzivnu suradnju s najpoznatijim hrvatskim orkestrima, ansamblima i solistima te mnogim hrvatskim i stranim dirigentima u mnogobrojnim umjetničkim projektima i opernim produkcijama.

Zboru su posvećene skladbe niza istaknutih hrvatskih skladatelja, među kojima se posebno ističe ciklus Četiri godišnja doba Davorina Kempfa, skladba Orion, Venus, Andromeda Milka Kelemena i Djevojačke vede Ive Josipovića.

Zvjezdice su dobitnice mnogih domaćih i međunarodnih nagrada (Norveška, Italija, Austrija, Slovenija, Wales, Irska) među kojima valja spomenuti dvostruku pobjedu na Međunarodnom festivalu zborova u Llangollenu u Sjevernom Walesu (Llangollen International Musical Eisteddfod), nagrade Outstanding na međunarodnim festivalima u Sligu u Irskoj (Sligo International Choral Festival) te u Stavangeru u Norveškoj, nagradu za najbolju izvedbu suvremene skladbe na Međunarodnom festivalu zborova mladih u Celju u Sloveniji, diskogafska nagrada Porin (2010) te nagrada Milka Trnina za koncert u povodu 25. godišnjice Zbora.

U bogatoj djelatnosti zbora u Hrvatskoj izdvajaju se koncerti na Festivalu djeteta u Šibeniku (1990.), Dubrovačkim ljetnim igrama (2000.), Međunarodnom festivalu zborske glazbe u Rovinju (2008.), Muzičkom biennalu Zagreb (2011) te „Danima Milka Kelemena“ u Slatini (2014).

U nizu velikih međunarodnih uspjeha posebno valja istaknuti dvije turneje po Sjedinjenim Američkim Državama: vrlo uspješnu turneju 2003. (New York, Pittsburgh, Dayton, Northern Kentucky) kao i podjednako uspješnu turneju 2004. godine (Cincinatti, Pittsburgh, Cleveland, Los Angeles, Chicago, New York).

Uspjesi Zvjezdica potvrđeni su 2006. godine na turneji u Australiji (Melbourne, Canberra, Sydney) i Maleziji (Kuala Lumpur) te 2008. na gostovanju Zbora u Kanadi (Toronto).

Najnoviji međunarodni uspjesi Zvjezdica su: koncert u glasovitom Lincoln Centru U New Yorku (2010) u sklopu 3. američke turneje,  koncert u povodu Dana Europe u čuvenoj Milanskoj katedrali (2011), sudjelovanje u hrvatsko-slovenskom projektu G. Mahler : Simfonija Tisuća (Ljubljana, Zagreb) (2011), gostovanje na Festivalu zborova u Sankt Petersburgu (2012) te sudjelovanje u internacionalnom projektu „1000 voices for Peace“ u Bruxellesu povodom 100. obljetnice 1. Svjetskog  rata u suradnji sa Bruxellskom filharmonijom (2014) te koncert u Kennedy Memorial Centre for Performing Arts (Washington), u sklopu najnovije 4. američke turneje (2015).

Europska federacija zborova Unije koja djeluje pri Europskom parlamentu u Bruxellesu proglasila je Zbor i njihova dirigenta, maestra Zdravka Šljivca veleposlanicima kulture.

Zbor je do sada snimio više stotina tonskih zapisa, niz samostalnih nosača zvuka među kojima se izdvajaju CD Ave Mundi Gloria, dvostruki CD Zvjezdice jubilej izdan u povodu 15. godišnjice djelovanja, DVD izdanja u povodu 20. i 25. godišnjice djelovanja, CD izdanje Zvjezdice 20 godina s djelima hrvatskih skladatelja te božićna izdanja ostvarena u suradnjama sa Zagrebačkim solistima i Zagrebačkim puhačkim triom, Zagrebačkom filharmonijom te Orkestrom Hrvatske vojske.

CD izdanje „Najveći božićni hitovi“ ostvaren u suradnji sa Zagrebačkim solistima i Jacquesom Houdekom dobitnik je hrvatske diskografske nagrade  Porin za 2010. godinu.

Povodom 30. obljetnice Zbora izdano je najnovije  CD izdanje :“Brahms, Britten“.

Od početka do današnjih dana zbor vodi maestro Zdravko Šljivac zahvaljujući kojem Zvjezdice i postižu ovakve uspjehe.

 

Mia Pečnik (20. 9. 2000., Zagreb) počela je učiti klavir s osam godina u Glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. U klasi je Ivanke Kordić, prof. savjetnice. Odlična je učenica osmog razreda OŠ Sv. Nedjelja i prvog razreda srednje Glazbene škole Vatroslava Lisinskog. Nastupala je u Zagrebu, Varaždinu, Karlovcu, Sisku, Koprivnici, Osijeku, Opatiji, Rijeci, Makarskoj, Dubrovniku, Cavtatu na 7. Epidaurus festivalu, Rimu, Wavre – Belgija i Hagenu – Njemačka, solistički i uz pratnju školskog orkestra.
Pohađala je seminare kod poznatih pijanista i pedagoga Konstantina Boginoa (Rusija), Heriberta Kocha (Njemačka), Eugena Indjica (Francuska), Đorđa Stanettija, Rubena Dalibaltayana te Ide Gamulin (Hrvatska).
Dobitnica je drugih i prvih nagrada na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima solistički i u klavirskom duu.
Najznačajnijima smatra prvu nagradu na 8. EPTA međunarodnom natjecanju za mlade pijaniste održanom u Osijeku 2013. gdje je osvojila i Nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu suvremene skladbe i posebnu nagradu EPTA-e Hrvatska, kao i prvu nagradu te nagradu publike na 2. međunarodnom natjecanju „Internazionaler Hohenlimburger Musikwettbewerb“ održanom 2014. u Hagenu – Njemačka, gdje je osvojila i recital u Londonu.
U niz navrata je dobitnica Nagrade Mire Sakač koju GŠ Vatroslav Lisinski dodjeljuje svojim najboljim učenicima.