12.06. Lana Kos

PROGRAM:

F.Schubert: Smrt i djevojka, br. 14, D.810

***

G. Verdi: Molitva Desdemone iz opere Otello

G. Verdi: Tacea la notte placida, arija Leonore iz opere Trubadur

G. Puccini: Krizanteme, elegija za gudački ansambl

G. Puccini: Si, mi chiamano Mimi, arija Mimi iz opere La Boheme

E. Kalman: Kad čujem ciganske violine, arija Marice iz operete Grofica Marica

Lana Kos, rođena u Varaždinu (1984.), stjecala je glazbenu naobrazbu u Varaždinu i na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Usavršavala se je kod uglednih vokalnih pedagoga kao što su Ljudmila Ivanova, Galina Višnjevska i Edita Gruberova. Debitirala je u travnju 2002. u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu kao Kraljica noći u Mozartovoj Čarobnoj fruli. Glas posebne boje, opsega tri oktave, te velika lakoća i suverenost u pjevanju odmah su dali naslutiti da se u mladoj debitantici nazire velika umjetnica. Prepoznao je to i glasoviti Mstislav Rostropovič koji je Lani povjerio glavnu ulogu Nataše Rostove u novoj produkciji opere Rat i mir Sergeja Prokofjeva u Boljšoj teatru u Moskvi. Godine 2006., kao najmlađem solistu, ponuđen joj je četverogodišnji angažman u Bavarskoj državnoj operi u Münchenu. Tamo je tumačila brojne uloge na nekoliko jezika i surađivala s uglednim dirigentima kao što su Kent Nagano, Marco Armiliato, Nicola Luisotti, Julian Kovachev, Fabio Luisi, Kiril Petrenko, Danielle Gatti i drugi.Godine 2008., u Izraelskoj operi u Tel Avivu pjevala je glavnu ulogu Lije u operi Đoživljaji lukave lije Leoša Janáčeka. Iste je godine tumačila ulogu Madame Cortese u Rossinijevoj operi Il viaggio a Reims na Wexford festivalu u Irskoj. Godine 2009. prvi je put pjevala Violettu Valéry u Verdijevoj  La Traviati u Operi Slovenskog narodnog gledališča u Mariboru i potpisala dvogodišnji ugovor kao vodeća solistica. Tamo je interpretirala još dvije velike uloge: Mimì u Puccinijevoj operi La Bohème podravnanjem Marka Letonje u režiji Janusza Kice i Juliju u operi Romeo i Julija Charlesa Gounoda u režiji Damira Zlatar-Freya pod ravnanjem Benjamina Pionniera. U travnju 2010. pjevala je Luciju u Donizettijevoj operi Lucia di Lammermooru Operi Hrvatskoga narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci pod ravnanjem Nikše Bareze u režiji Damira Zlatar-Freya, za koju joj je dodijeljena Nagrada hrvatskog glumišta. Veliki uspon u karijerai Lane Kos započinje 2011. Godine s njezinim nastupom na festivalu u Veronskoj areni u ulozi Violette Valéry, pod dirigentskim vodstvom Carla Rizzija i u režiji glasovitog argentinskoga redatelja, scenografa i kostimografa Huga de Ane, s kojim je već ranije, u Mariboru scenski izradila svoju prvu Violettu.

U veljači 2012. pjevala je Violettu u novoj produkciji La Traviate u Teatru Massimo u Palermu pod ravnanjem Bruna Bartolettija u režiji Henninga Brockhausa. U travnju je proslavila desetu obljetnicu svog debija u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu. U srpnju je nastupila na Israeli Opera Festivalu u Masadi kao Micaela u novoj produkciji Bizetove Carmen u režiji Giancarla Del Monaca, a pod dirigentskim vodstvom Daniela Orena. U kolovozu je s ansamblom Arene u Veroni pjevala na koncertima u Nürnbergu i Münchenu, te u Macerati na velikom  koncertu održanom u čast tridesete obljetnice smrti  Maria del Monaca. U listopadu 2012. sjajno je tumačila naslovnu ulogu u Puccinijevoj Manon Lescaut u Grčkoj državnoj operi u Ateni, koju je režiro Giancarlo del Monaco.

Godine 2013. Lana Kos tumačila je ulogu Desdemone u Otellu Giuseppea Verdia, u NCPA operi u Pekingu, a već mjesec dana kasnije debitirala je u operi La traviata Giuseppea Verdija u Tel Avivu, koju režirao Andrej Zagars, a pod ravnanjem Davida Sterna. Ovo  je bilo Lanino drugo gostovanje u Tel Aviv Operi Israel. Ljetni mjeseci 2013. godine su po drugi put bili rezervirani za festival Arena di Verona, u kojem je Lana Kos tumačila svoju omiljenu heroinu, Violettu Valéry u operi La Traviata Giuseppea Verdija, pod dirigentskom palicom Andree Batisttonija, u režiji Huga De Ane. Početkom jeseni 2013. Godine, Lana Kos pjevala je Violetu Valéry u  Guangzhou (Kina) pod ravnanjem maestra Daniela Orena u produkciji Royal Opera House Covent Garden.

Godine 2014. nastupila je u Palermu kao Desdemona u novoj produkciji Verdijeve opere Otello; debitirala u naslovnoj ulozi u operi Luisa Miller Giuseppea Verdija u Opéra de Lausanne; te po prvi put nastupila u ulozi Micaële u São Paolu u Brazilu. Uslijedili su nastupi u Gounodovoj operi Roméo et Giuliette na festivalu Arena di Verona s tenorom Vittoriom Grigolom, te uloga Desdemone u NCPA operi u Pekingu. 25. kolovoza 2014. Godine nastupila je na završnom koncertu Dubrovačkih ljetnih igara pod nazivom “Verdi Gala” uz poznatog baritona Željka Lučića.

Na repertoaru Lane Kos za 2015. godinu su uloga Verdijeve Desdemone u São Paolu; La traviata u Stockholmskoj kraljevskoj operi; uloga Rosine u Rossinijevu Seviljskom brijaču na Avenches Opera Festivalu; uloga Musette u Puccinijevoj operi La bohème u Palermu i uloga Mimì u Opera Naples u Floridi; uloga Donne Anne u Pekingu; te debitantski nastup u ulozi Amelije u operi Simone Boccanegra u Toscani (Pisa, Lucca, Livorno).

U 2016. godini tumačila je ulogu Marie u Donizettijevoj operi Kći pukovnije u pekingškoj NCPA operi, te ulogu Luise Miller u Kraljevskom kazalištu u Madridu.

 

Rezervirajte svoje mjesto na vrijeme