Michael Martin Kofler, flauta – 15.10.

Subota, 15. listopada 2022. u 19 sati.
Koncertna dvorana Blagoje Bersa (Muzička akademija)

Johannes Brahms: Simfonija u F-duru, br. 3, op. 90, III. stavak, Poco allegretto, za gudače obradio Sreten Krstić

Felix Mendelssohn: Koncert za violinu i gudače u d-molu, obrada za flautu, MWV O 3

***

Arnold Schoenberg: Preobražena noć, op. 4

 

Austrijski flautist Michael Martin Kofler rođen je godine 1966. u Villachu. Flautu je studirao i diplomirao na Visokoj glazbenoj školi u Beču (u razredima Wernera Trippa i Wolfganga Schulza), a usavršavao se na Glazbenoj akademiji u Baselu kod Peter-Lucasa Grafa. Još tijekom studija godine 1987. postao je solo flautist Simfonijskog orkestra mladih Gustav Mahler (pod vodstvom Claudija Abbada), a u prosincu iste godine na poziv dirigenta Sergiua Celibidachea postaje član Minhenske filharmonije, na mjestu prve flaute.

Od najranije mladosti osvajao je nagrade na mnogim međunarodnim natjecanjima (Prag, Bruxelles, Bari, Uelzen, München). Uz Nagradu za promicanje kulture Koncertnoga društva iz Münchena, Nagrade za kulturu pokrajine Kärtner te počasne nagrade Ministarstva za znanost i kulturu Republike Austrije, Kofler dobiva 1993. i Nagradu za doprinos kulturi svojega rodnog grada Villacha. Od godine 1983. intenzivno se bavi solističkim i komornim sviranjem, a često snima za nosače zvuka, radio i televiziju.

Nastupa s uglednim svjetskim orkestrima, među kojima su Academy of St Martin in the Fields, filharmonijski i simfonijski orkestri iz Praga, Varšave, Zagreba, Salzburga, Linza, Tel Aviva, Tokija, Osake, Kyota, Komorni orkestri iz Beča, Münchena, Stuttgarta, Würtenberga, Slovačka, Slovenska i Seulska filharmonija, Salzburška komorna filharmonija, amsterdamska Sinfonietta, Australski komorni orkestar Amadeus i Zagrebački solisti.

Nastupao je kao solist pod vodstvom uglednih dirigenata kao što su James Levine, sir Neville Marriner, Fabio Luisi, Herbert Blomstedt, Frans Brüggen, Ton Koopmann i Jonathan Nott. Kao komorni glazbenik nastupao je s istaknutim glazbenicima poput Paula Badura-Skode, Irwina Gagea, Stefana Vladara, Stephana Kiefera, Konrada Ragossniga, Xaviera de Maistrea, Regine Kofler, Martina Spangenberga, Benjamina Schmida, Clemensa i Veronike Hagen, kao i Kvarteta Mandelring i Kvarteta Mozart iz Salzburga.

Od godine 1989. profesor je na Sveučilištu Mozarteum u Salzburgu, a često održava majstorske tečajeve u Europi, Aziji i SAD-u. Bio je član prosudbenih komisija velikih međunarodnih natjecanja.