Guillaume Wang, violončelo – 27.05.

Subota 27. svibnja 2023. u 20 sati u Novinarskom domu

Margareta Ferek Petrić: Praizvedba

Petar Iljič Čajkovski: Varijacije na roccoco temu, op. 33

***

József Bloch: Suita za gudače, op. 6

 

Guillaume Wang

Guillaume Wang je mladi australski violončelist u usponu. Osvojio je glavne nagrade na međunarodnim natjecanjima, uključujući prvu nagradu na međunarodnom natjecanju Antonio Janigro 7. veljače 2020., gudačko natjecanje Epernay 2017., treću nagradu na međunarodnom natjecanju Pro Art 2017., kao i izbor za polufinalista Praškog proljeća 2018. međunarodno natjecanje, natjecanje George Enescu i međunarodno natjecanje ARD.

Rođen u Brisbaneu u obitelji glazbenika, Guillaume je počeo svirati violončelo s tri godine, a solo je debitirao s petnaest godina sa Simfonijskim orkestrom Queenslanda 2013. Guillaume je 2018. diplomirao s najvišim priznanjima na Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse de Paris pod vodstvom svog učitelja i mentora Raphaela Pidouxa.

Guillaume je također studirao kod Rolanda Pidouxa, Xia Jiabao, Veronique Marin, Philippea Baryja i Davida Lalea te je pohađao majstorske tečajeve kod Garyja Hoffmana, Fransa Helmersona, Jensa Petera Maintza, Petera Brunsa, Daniela Müllera Schotta, Jérômea Pernooa, Marije Kliegel, Marca Coppeya, François Salque, Philippe Muller, David Garingas i Steven Isserlis u Prussia Coveu.

Nedavni nastupi odveli su ga na mnoga međunarodna mjesta, uključujući Wigmore Hall i crkvu St Martin in the fields u Londonu; glazbenoj kapeli kraljice Elizabete, Belgija; Međunarodnoj glazbenoj akademiji Maurice Ravel, St Jean de Luz, Centru za umjetnost Nacionalne knjižnice, Pekingu, Athenaeumu, Rumunjskoj.

U rujnu 2019. Guillaume je započeo studij za master diplomu iz violončela u Glazbenoj kapeli kraljice Elisabeth pod vodstvom Garyja Hoffmana i Jeroena Reulinga te završio magisterij na Pariškom konzervatoriju s Marcom Coppeyjem i Pauline Bartisol.i

Nedavno je Guillaumeu dodijeljena prva nagrada s brojnim posebnim nagradama na Međunarodnom natjecanju Antonio Janigro 2020. te je izborio nastup sa Zagrebačkim solistima i Zagrebačkom filharmonijom u budućnosti.

Guillaume je trenutno dobitnik nagrade Australske glazbene zaklade i svira violončelo Salvadora Bofila iz 1754. koje mu je posudio Talents & Violoncelles.