08.02.2017. Đana Kahriman

Zagrebacki solisti Dana Kahriman

Srećko Bradić: Sketch music – praizvedba
Ottorino Respighi: Stare pjesme i plesovi
Petar Iljič Čajkovski: Souvenir d’un lieu cher, za violinu i gudače, op. 42
***
Josef Suk: Serenada za gudače u Es-duru, op. 6
 
Predstavljanje i poticanje hrvatskoga glazbenog stvaralaštva već je niz godina jedan od ciljeva Zagrebačkih solista. Tome u prilog, uz izvođenje poznatih repertoarnih skladbi uglednih domaćih autora te prisjećanje na neke pomalo zaboravljene, u najvećoj mjeri idu praizvedbe. Tijekom 63 godine postojanja Zagrebački su solisti praizveli brojna djela hrvatskih skladatelja, kako onih već etabliranih, tako i mladih nada. Na svome trećem ovosezonskom koncertu u dvorani HGZ-a ansambl će praizvesti novu skladbu Srećka Bradića (1963.), suvremenog hrvatskog skladatelja koji sa Solistima već dugi niz godina uspješno surađuje.
 
Solistica večeri bit će još jedna mlada i uspješna članica ansambla, violinistica Đana Kahriman, glazbenica koja bilježi brojne nastupe diljem Europe, u Litvi, Kazahstanu i SAD-u, gostovanja na čitavom nizu uglednih festivala i solističke koncerte s brojnim orkestrima. Od 2011. članica je Zagrebačkih solista, a od 2015. koncertna majstorica Dubrovačkog simfonijskog orkestra. Đana Kahriman svoje će umijeće potvrditi izvedbom šarmantne skladbe Souvenir d’un lieu cher, za violinu i gudače, op. 42 Petra Iljiča Čajkovskog, koju je posvetio uspomeni na drago mjesto. To mjesto bilo je imanje u Ukrajini u vlasništvu njegove dugogodišnje pokroviteljice Nadežde von Meck, koje mu je ona ustupala na korištenje tijekom vlastitog izbivanja. Trostavačnu skladbu čine melankolična Meditacija, središnji Scherzo i upečatljiva završna Melodija. Ugledni talijanski skladatelj i dirigent Ottorino Respighi (1879.-1936.) bio je i cijenjeni muzikolog te se osobito zanimao za talijansku glazbu 16., 17. i 18. stoljeća, što se odrazilo i na njegovo stvaralaštvo, većim dijelom nastalo upravo pod utjecajem glazbe iz toga razdoblja. Stare pjesme i plesovi (Antiche arie e danze) naziv je ciklusa koji čine tri orkestralne suite, izvorno namijenjene lutnji.
 
Treću ovosezonsku koncertnu večer Zagrebačkih solista u Hrvatskom glazbenom zavodu zaključit će četverostavačna Serenada za gudače u Es-duru, op. 6 češkog skladatelja Josefa Suka (1874.-1935.), studenta slavnog Antonína Dvořaka na Praškom konzervatoriju. Upravo mu je Dvořak, ponukan melankoličnim ozračjem većine Sukovih djela, sugerirao da napiše vedrije i prozračnije ostvarenje, a kao rezultat je nastala Serenada za gudače, koja je svome autoru nedugo nakon praizvedbe 1895. godine, donijela veliku slavu.

Upoznajte bolje Đanu Kahriman

Pogledajte kako je bilo na koncertu

Git prestis estruntibus as dolore dolorer uptaepu ditaquia veliquaectur aris sim vel iducius assimus apitat a volorem.

Pogledajte