15.03.2017. Aljoša Jurinić i Zagrebački solisti

Zagrebacki solisti Koncert 15.03. Aljosa Jurinic

W. A. Mozart: Divertimento u D-duru, K136/125a
W.A. Mozart: Koncert za klavir i orkestar u A-duru, br. 23, K. 488
***

B. Smetana: Klavirski trio u g-molu (ar.za gudački ansambl)

Jedan od nesumnjivo najtraženijih hrvatskih glazbenika danas, dvadesetsedmogodišnji pijanist Aljoša Jurinić, svojim profinjenim izvedbama plijeni pozornost kako u domovini, tako i u inozemstvu. Pobjednik je brojnih natjecanja, među kojima Međunarodnog pijanističkog natjecanja Robert Schumann u Zwickauu 2012. i triju pijanističkih natjecanja u Italiji: 3. međunarodnog pijanističkog natjecanja Encore! Shura Cherkassky u Milanu, 4. međunarodnog pijanističkog natjecanja Luciano Luciani u Cosenzi i 5. međunarodnog pijanističkog natjecanja u Massarosi, 2014.

Veliko zanimanje javnosti pobudio je 2015., ušavši u završnicu 17. međunarodnog pijanističkog natjecanja Fryderyk Chopin u Varšavi te osvojivši 5. nagradu na Natjecanju kraljice Elizabete u Bruxelessu, 2016. godine. Uz to, dobitnik je svih vodećih nagrada za mlade glazbenike u Hrvatskoj. Nastupao je solistički i uz pratnju orkestra diljem Europe, u Gruziji, Ukrajini i Sjedinjenim Američkim Državama (Carnegie Hall) te gostovao na brojnim uglednim festivalima. Glazbeno obrazovanje stjecao je na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji u klasi prof. Rubena Dalibaltayana, u Beču kod prof. Noela Floresa i u Italiji kod Eliso Virsaladze, a na Visokoj školi za glazbu Franz Liszt u Weimaru pohađa pijanistički program najvišeg stupnja poslijediplomske koncertne izobrazbe u klasi prof. Grigorija Gruzmana.

Nakon pretežno romantičarskog repertoara kojem je bio posvećen posljednjih godina, Zagrebački solisti ugošćuju Aljošu Jurinića kao solista u klasičnom biseru koncertantne glazbe, Koncertu za klavir i orkestar br. 23 u A-duru, K. 488 Wolfganga Amadeusa Mozarta (1756.-1791.), nastalom 1786. godine, u vrijeme premijere njegove glasovite opere Figarov pir. Drugi dio večeri pripast će raskošnom izričaju predvodnika nacionalnog smjera u češkoj glazbi, Bedřicha Smetane (1824.-1884.), točnije njegovom Klavirskom triju u g-molu, op. 15, u obradi za gudački ansambl. Svoj jedini klavirski trio Smetana je skladao godine 1855., s posvetom svojoj najstarijoj kćeri koja je preminula u dobi od samo četiri godine. Stoga ne čudi kako je karakter toga iznimno moćnog ostvarenja, prepunog rapsodičnih odjeljaka i raskošnih harmonija, pretežno elegičan.

Pogledajte kako je bilo na koncertu

Pogledajte više