Veliki Beethoven

Subota, 15. lipnja 2019. u 20 sati
Hrvatski glazbeni zavod, Gundulićeva 6

PROGRAM:

L. van Beethoven: Koncert za glasovir u c-molu, br. 3, Op.37
***
A. Schönberg: Preobražena noć

Pijanistica Martina Filjak ubraja se među najdarovitije hrvatske glazbenike mlađe generacije koja svojom istovremeno strastvenom i lirskom svirkom te tehničkom perfekcijom oduševljava međunarodnu javnost kao ‘umjetnica galvanizirajuće snage’ s ‘magnetskom scenskom prisutnosti’.
Pažnju šire međunarodne javnosti privukla je 2009., kada je osvojila Zlatnu medalju i niz posebnih priznanja na renomiranom međunarodnom natjecanju u Clevelandu, te ubrzo potom debitirala u dvoranama Konzerthaus u Berlinu, Musikverein u Beču kao i dvorani Zankel u Carnegie Hallu (‘Živopisna i privlačna scenska prisutnost …. snalažljivost tehnike i prirodnost muzikalnosti …Pijanistica vrijedna pozornosti’, The New York Times). Neposredno prije Clevelanda bila je dobitnica prve nagrada na natjecanjima Viotti ( 2007.) i Maria Canals u Barceloni (2008.) te bila laureat natjecanja Busoni u Bolzanu.
U Hrvatskoj je nagrađivana nagradama ‘Milka Trnina’ Hrvatskoga društva glazbenih umjetnika, državnom nagradom ‘Vladimir Nazor’ za izvedbe Brahmsova Prvoga koncerta i Kelemenova koncerta, ‘Orlandom’ za nastup na Dubrovačkim ljetnim igrama, Juditom za izvedbu koncerta Dore Pejačević na Splitskom ljetu a 2009. odlikovana je Redom Hrvatskog pletera za postignuća u glazbi.
Rođena je u glazbeničkoj obitelji, počela je učiti glasovir s pet godina, a već u šestoj prvi put javno nastupa. Glazbenu je naobrazbu stekla na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i na bečkom Konzervatoriju, a potom ju završila u renomiranoj klasi za soliste u Hannoveru. Pohađala je i majstorske tečajeve na prestižnoj Klavirskoj akademiji na jezeru Como u Italiji.
Martinin široki repertoar obuhvaća literaturu od Bacha do Beria te preko trideset klavirskih koncerata. Kao osoba koja voli prirodu i u njoj je istinski sretna, oduševljava se glazbom koja evocira zvukove prirode i folklorne melodije – primjerice Bartókova suita Na otvorenome, Six Encores od Beria (Wasserklavier, Erdenklavier, Feuerklavier i Luftklavier) te Ravelova Une barque sur l’océan spadaju među njezina najdraža djela. Istovremeno je privlači komorno muziciranje ali i tehnički i intelektualno zahtjevna i komplicirana djela kao što su Beethovenova Hammerklavier Sonata i Bartókov Klavirski koncert br. 2.

Kao solistica uz orkestar i izvedbama klavirskih recitala nastupala je u poznatim dvoranama poput Concertgebouw u Amsterdamu, Carnegie Hall u New Yorku, Musikverein u Beču, Salle Gaveau u Parisu, Auditori i Palau de la Musica u Barceloni, Konzerthaus u Berlinu, Teatro San Carlo u Napulju, Auditorium di Milano, Oriental Art Center u Šangaju, Severance Hall u Clevelandu.

Tijekom sezone 2014-15 Martina se raduje nastupima u Brazilu, Japanu te nastupa uz Japan Century Symphony i Alana Buribayeva, Slovensku Filharmoniju i Marcela Lehningera, Zagrebacku Filharmoniju i Hansa Grafa, Sinfonieorchester Aachen i Kazema Abdullaha. Tijekom iste sezone debitira s Milanskim Orchestra Simfonica La Verdi kao i u ciklusu Serate Musicali.
Nadolazeći nastupi u sezoni 2015-16 predstaviti će ju uz Staatskapelle Halle, Bremensku Filharmoniju, Bilkent Symphony, the Phoenix Symphony, San Antonio Symphony, the Las Vegas Philharmonic kao i uz Pro Musica Chamber Orchestra u koncertima Ravela, Beethovena, Rahmanjinova i Saint- Saensa.