Marc Coppey, violončelo – 19.11.

Subota 19. studenog 2022. u 20 sati u Novinarskom domu

Karte možete kupiti na: https://bit.ly/Marc_Coppey

Ivo Malec: Mala barokna studija za gudače

Joseph Haydn: Koncert za violončelo u C-duru, br. 1, Hob.1

***

Witold Lutosławski: Uvertira za gudače

Béla Bartók: Divertimento za gudače, Sz. 113

 

Marc Coppey jedan je od vodećih čelista današnjice koji je na natjecanju Bach u Leipzigu osvojio dvije najviše nagrade, i na sebe svratio pozornost glasovitoga violinista Yehudija Menuhina, a kasnije i vodećeg violončelista našega doba Mstislav Rostropoviča.

Kao solist redovito surađuje s vodećim orkestrima, komornim sastavima, solistima i dirigentima. Od 1995. do 2000. godine bio je član kvarteta Ysaÿe s kojim je obišao svijet. Repertoar mu je eklektičan i inovativan; uključuje među ostalim Bachove Suite za violončelo te ostatak poznatog i omiljenog „klasičnog“ violončelističkog koncertnog repertoara, ali i manje poznata djela.

Izvođenje i promicanje suvremene glazbe također su važan dio njegovih umjetničkih nastojanja, a skladbe su mu posvetili brojni skladatelji. Profesor je violončela na Conservatoire National Supérieur de Musique u Parizu te umjetnički ravnatelj Colmar Chamber Music Festival.

Francusko Ministarstvo kulture dalo mu je, 2014., naslov Officier des Arts et des Lettres. Svira na violončelu graditelja Mattea Goffrillera (Venecija, 1711.).