Mario Ivelja – Proslava 40 godina umjetničkog rada

Subota, 16. veljače 2019. u 20 sati
Hrvatski glazbeni zavod, Gundulićeva 6

PROGRAM:

Leoš Janaček: Idila
Boris Papandopulo: Introdukcija i Allegro Rustico za kontrabas i gudače
***
Ivo Malec: Mala barokna studija
Juan Bautista Plaza: Fuga Criolla
Juan Bautista Plaza: Fuga Romántica
Aldemaro Romero: Fuga con Pajarillo

Kontrabasist Mario Ivelja još je godine 1974., kao student zagrebačke Muzičke akademije (razred Josipa Novosela), započeo profesionalnu karijeru u Zagrebačkoj filharmoniji, u kojoj je 1978. godine napredovao do mjesta vođe dionice kontrabasa. U siječnju 1979. godine, na poziv Zagrebačkih solista, postao je članom tog renomiranog ansambla.

Kao komorni umjetnik i solist sa Zagrebačkim solistima obišao je cijeli svijet te nastupao u najuglednijim koncertnim dvoranama te na najvećim festivalima. Surađivao je sa glazbenicima svjetske reputacije kakvi su (bili): Henryk Szeryng, James Galway, Jean-Pierre Rampal, Uto Ughi, Leo Nucci, Mario Brunello, Giovanni Sollima, Isabelle Moretti, Radovan Vlatković, Božo Paradžik, Irena Grafenauer itd.

Nastupao je kao solist i s mnogim hrvatskim ansamblima i orkestrima (Zagrebačka filharmonija, Dubrovački simfonijski orkestar, Hrvatski komorni orkestar, Komorni orkestar Hrvatske vojske, Splitski komorni orkestar). U Europi i SAD-u predstavio je djela za kontrabas B. Papandopula i M. Kelemena, te praizveo Papandopulov Koncert za kontrabas i gudače (integralna verzija) i dva concertina za dva kontrabasa A. Klobučara i D. Palanovića.

Za Hrvatski radio snimio je djela za kontrabas G. Bottesinija, B. Papandopula, M. Kelemena, A. Klobučara, R. Matza, T. Uhlika, D. Palanovića i A. Piazzolle. Bavi se i pedagoškim radom: profesor je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Voditelj je kontrabasističkog seminara u Međunarodnom kulturnom centru Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu od 2000. godine. Osnivač je i umjetnički voditelj prvoga hrvatskog kontrabasističkog sastava L’Éléphant Quartet.

Koncertni majstor bit će Alejandro Carreno, koncertni majstor Simfonijskog orkestra Simon Bolivar iz Venezuele te prva violina kvarteta Simon Bolivar.