Mario Šincek 25.1.2020.

Muzej za umjetnost i obrt
Subota, 25. siječnja 2020.

PROGRAM:

B. Papandopulo: Pintarichiana
J. G. Albrechtsberger: Koncert za alt-trombon i gudače

Ulaznice kupi online: http://bit.ly/ulazniceSincek

Ili na prodajnim mjestima: https://www.entrio.hr/outlets

Mario Šincek (1979.), rođen u Varaždinu. Prvu glazbenu poduku dobija od oca Vjekoslava, a nižu i srednju glazbenu školu završio je u Varaždinu u razredu profesora Stjepana Rukljića, instrument trombon. Nakon trećeg razreda srednje škole, 1996. upisao je MA u Zagrebu, klasa prof. Vulelija, te ju završava s odličnim uspjehom. Dobitnik je Dekanove nagrade (2000.g.) za opći uspjeh i umjetnička dostignuća tijekom studija. Na drugoj godini MA, 1998. uspješno je položio audiciju za stalni radni odnos na mjestu solo trombona u Operi HNK u Zagrebu gdje ostaje raditi do 2003. godine kada polaže audiciju za solo trombon u Zagrebačkoj filharmoniji gdje radi i danas.
Njegov široki spektar interesa u pogledu glazbe naveo ga je da se aktivno bavi i srodnim instrumentima trombona te ga često možemo viđati kao interpreta na bas-trublji ili eufoniju. Upravo je s eufonijom (u nekim jezičnim izričajima se navodi tenor-tuba) kao član kvarteta tuba XL ostvario svoje visoke umjetničke dosege u vidu komornog muziciranja i snimanja nosača zvuka, a što je rezultiralo turnejama po SAD-u, Aziji i Australiji.
Također, član je ansambla „Ad gloriam brass“, Cantus ansambla za modernu glazbu, te nastupa kao solist uz orkestar ili uz pratnju orgulja. Česti je član je stručnog povjerenstva na domaćim i međunarodnim natjecanjima limenih puhača. Voditelj je seminarskih radionica trombona.
Kao solist ili komorni glazbenik ostvario je pozamašnu brojku praizvedbi, aktivno se bavi aranžiranjem, pogotovo za limene puhače, a snimio je i pet nosača zvuka klasične glazbe u komornim sastavima.
Od 2006.godine bio je asistent trombona na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a od rujna 2012. docent je na istoj ustanovi gdje predaje pet kolegija: Trombon, Srodni instrumenti, Sporedni instrumenti, Metodika trombona i tube te Studij orkestarskih dionica.
Autor je prvog samostalnog nosača zvuka s glazbom hrvatskih skladatelja za trombon i klavir u izdanju kuće Cantus d.o.o., a pod nazivom”Vox Gabrieli”, a koji je izašao 2018.