Martina Zadro 17.10.2020.

Subota, 17.listopada 2020.

HGZ 1: OTVORENJE 67. SEZONE

Solistica: Martina Zadro, sopran

Felix Mendelssohn: San ljetne noći, uvertira za gudače obradio Sreten Krstić

Richard Strauss:  Četiri posljednje pjesme, Op. Posth za gudače obradio Sreten Krstić
***
Ludwig van Beethoven: Peta simfonija u c-molu, Op. 67 za gudače obradio Sreten Krstić

Vodeća hrvatsko-slovenska sopranistica Martina Zadro vrlo se rano dokazala kao umjetnica cjelovite scenske osobnosti, koja je kontinuirano prisutna na međunarodnoj opernoj sceni i pridobiva pozornost publike diljem Europe, do Japana i Južne Amerike. Od pobjede na Međunarodnim pjevačkim natjecanjima Lucia Popp i Antonin Dvořák 1999. godine, Martina stiče međunarodni ugled svojim čistim i ekspresivnim glasom i svojom potpuno predanom scenskom pojavom.

Nakon diplome i magisterija na Muzičkoj akademiji u Zagrebu kod prof. Snježane Bujanović-Stanislav, Martina nastavlja studij na Hochschule fur Musik und darstellende Kunst u Grazu, a zatim kod hrvatskog nacionalnog prvaka Vitomira Marofa i slovačke pegagoginje prof. Eve Blahove. Usavršavala se u New Yorku od 2004.-2006., kao posljednja studentica legendarne sopranistice Anne Moffo.

Posebno se profilira u operama Verdija, Mozarta i Puccinija, te ju interpretacije Violette, Mimi, Contesse, Pamine i Susanne dovode do Narodnog divadla u Pragu, Teatra Municipal u Santiagu, Teatra Municipal u Limi, Narodog Divadla u Brnu, Schlossfestspiele von Thurn und Taxis u Regensburgu, Teatra Campoamor u Oviedu, Salzburškog Landestheatra i Bunkamura Orchard Halla u Tokyu.

Kao prvakinja Slovenskog narodnog gledališča Opere i baleta u Ljubljani od 2003., Martina nastupa u brojnim glavnim ulogama, a ove sezone je debitirala kao Verdijeva Luisa Miller te ju uz repertoarne predstave očekuje i uloga Nedde (Pagliacci). Veliki međunarodni odjek postiže ulogama: Armgard, u ponovno otkrivenoj Offenbachovoj operi „Rajnske nimfe“, 2005. (Cankarjev dom) te kao Verdijeva Desdemona u trijumfalnom Otellu uz Josea Curu na Ljubljanskom festivalu 2016. Interpretacija Janačkove heroine Kate Kabanove u Operi Rennes 2018. donosi joj izuzetne pohvale francuske kritike.

Debitirala je 1995. u HNK Zagreb, gdje je ostvarila mnoge uloge, a ističe se izvedba opere „Crux dissimulata“ suvremenog hrvatskog skladatelja Srećka Bradića, koji ulogu Rose piše za Martinu, što joj je priskrbilo Nagradu Hrvatskog glumišta za najbolje ostvarenje u operi 2009., kao jednu od nekoliko značajnih strukovnih priznanja dodijeljenih za umjetnička postignuća (Nagrada Milka Trnina i Nagrada Marjana Radev).

Veliko priznanje Martina doživljava kroz nastupe s legendarnim tenorom Jose Carrerasom, kao dio njegove oproštajne turneje 2016. i 2018. na koncertima u Puli, Grazu i Ljubljani te u Saudijskoj Arabiji (Al Ula) u siječnju 2020.

Na koncertnom podiju Martina Zadro nastupa na brojnim festivalima, poput Praškog proljeća, Dvorakove Prahe ili Al Bustan Festivala, s Češkom filharmonijom, Praškom filharmonijom, Zagrebačkom filharmonijom i Slovenskom filharmonijom.

Surađivala je s eminentnim dirigentima današnjice, kao što su Yves Abel, Tomaš Netopil, Serge Baudo, Milan Horvat, Pavle Dešpalj, Massimo Zanetti, Ivan Repušić, Dmitrij Kitajenko, Elio Boncompagni, Vjekoslav Šutej, Loris Voltolini, David de Villiers, Uroš Lajovic, Marko Gašperšič, Jan Chalupecký, Johannes Wildner, Gianluca Marcianò i David Gimenez.

Na solističkim recitalima Martina nastupa uz klavirsku suradnju svoje sestre pijanistice Lane Bradić.

Od 2005. Martina se bavi pedagoškim radom, na Muzičkoj akademiji u Zagrebu je izvanredni profesor i pročelnica Pjevačkog odsjeka.