Renata Pokupić – 19.02.2022.

Subota, 19. veljače u 19 sati
Koncertna dvorana Blagoje Bersa (Muzička akademija)

Les nuits d’été
RENATA POKUPIĆ, mezzosopran

Hector Berlioz: Les nuits d’été (Ljetne noći), ciklus pjesama za glas i orkestar, za gudače obradio Sreten Krstić

***

Edward Elgar: Sospiri (Uzdisaji), Op 70, Adagio za gudače

Victor Herbert:  Serenada za gudački orkestar, Op. 12

 

Renata Pokupić rođena je u Virovitici, diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Zdenke Žabčić-Hesky. Usavršavala se na seminarima kod Dunje Vejzović i Eve Blahove.

Ubrzo nakon diplome osvojila je dvije prve nagrade na 36. Natjecanju Antonin Dvorak u Karlovy Varyma u Češkoj. To je bio samo početak brojnih nagrada i priznanja u njezinoj karijeri u umjetničkom razvoju. Spomenimo samo neke od nagrada; Milka Trnina za 2004. godinu. i Orlanda za najbolju izvedbu na Dubrovačkim ljetnim igrama 2004. godine s Kvartetom Purcell. Dobitnica je ordena Republike Hrvatske Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge za kulturu.

Renata Pokupić na glasu je po stilski besprijekornoj, a duboko uživljenoj i izražajnoj interpretaciji, tražena je od vodećih opernih kuća i orkestara. Nastupi je vode u London u znamenitu Kraljevsku operu u Covent Gardenu, gdje je prva među hrvatskim pjevačicama i pjevačima nastupila nakon nekoliko desetljeća. Redovito nastupa u sezonama Wigmore Halla, u Albert Hallu, Barbicanu i Royal Festival Hallu u Londonu, na London Handel Festivalu, na BBC Promsu te često snima koncerte i pozivana je kao gošća u programima BBC Radio 3. Nastupala je u Parizu u Salle Gaveau i Salle Cortot, na brojnim festivalima diljem Francuske poput Festival Saint-Denis, u Operi Chatellet, u opernim kućama u Lilleu, Lyonu, Strasbourgu, na festivalu u Beauneu. Flamanska opera često je ugošćuje, a Španjolska ju je vidjela u Kraljevskoj operi u Madridu te na međunarodnim festivalima. Nastupala je u Japanu, na Taiwanu, u Maleziji, Australiji kao i opernim kućama u Sjedinjenim Američkim Državama, u Chicagu, Los Angelesu i Washingtonu.

Među orkestrima i ansamblima s kojima nastupa su Melbournški simfonijski orkestar, Bergenski filharmonijski orkestar, Collegium vocale iz Genta, Njemački simfonijski orkestar iz Berlina, Orkestar Champs-Elysees, Esterhazijeva dvorska kapela, Škotski komorni orkestar, Le Cercle de l’Harmonie, Pariški orkestar, Bachov zbor iz Londona, Academy of Ancient Music, Orchestra of the Age of Enlightenment, Rotterdamska filharmonija, Pariški komorni orkestar, Le Concert D’Astrée, Ansambl Matheus, Accentus, Orkestar Insula, Beethovenov orkestar iz Bonna, Birminghamski simfoničari, Filharmonijski orkestar iz Strasbourga, Londonski filharmonijski orkestar, Les Talens Lyriques, Sinfonietta Cracovia, Wroclaw Baroque Orchestra i mnogi drugi. Renata Pokupić nastupa s vodećim dirigentima među kojima su Laurence Equilbey, Kurt Masur, Kazushi Ono, Kent Nagano, Ingo Metzmacher, Yannick Nézet-Séguin, Louis Langreé, Fabio Biondi, John Eliot Gardiner, William Christie, Paul McCreesh, Jérémie Rhorer, Emmauelle Haïm, Christophe Rousset, Carlo Rizzi, Jean-Christoph Spinosi, Laurence Cummings, Christian Curnyn.

Proputovala je svijet u duetu s Rogerom Vignolesom za glasovirom, a snimili su i nosač zvuka s pjesmama češkog skladatelja Tomašeka. Njene interpretacije mogu se naći na preko deset nosača zvuka poznatih tvrtki, te na brojnim snimkama za radio i televiziju u Hrvatskoj, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj i drugim zemljama te u programima televizijskih kanala Arte i Mezzo.

Lik Brankice koji je Pokupić glumila u višestruko međunarodno nagrađivanom filmu Sve najbolje Snježane Tribuson, doživljen je među filmskom strukom i publikom kao uspješno glumačko ostvarenje, a Pokupić je nagrađena na Filmskom festivalu u Puli nagradom Breza za najboljeg debitanta 2016. godine.

U Hrvatskoj, Pokupić surađuje s pijanisticom Renatom Hil, Simfonijskim orkestrom HRT, Dubrovačkim ljetnim igrama i povremeno drži seminare i radionice.

 

Koncertna sezona 2022/23