Smiljan Mrčela 8.12.2019.

Muzej za umjetnost i obrt
Nedjelja, 08. prosinca 2019.

PROGRAM:

W.A.Mozart: Divertimento u F-duru, K138
B. Bjelinski: Plaisanteries
R. Schumann: Koncert za violončelo i orkestar u a-molu, Op.129 (za gudače obradio Robert Kurz)

Ulaznice kupi online: http://bit.ly/ulazniceSmiljan

Ili na prodajnim mjestima: https://www.entrio.hr/outlets

 

 

Smiljan Mrčela, rođen u Zagrebu, počeo je učiti violončelo u klasi prof. Dobrile Berković- Magdalenić u Glazbenom učilištu Elly Bašić. Studij je nastavio na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Valtera Dešpalja, a zatim se dvije godine usavršavao na poslijediplomskom studiju na Univerzitetu Mozarteum u Salzburgu u klasi prof. Enrica Bronzija. Pohađao je brojne seminare kod uglednih pedagoga ( V. Perlin, G. Tavares, B. Greenhouse, C. Bohorquez, R. Latzko, A. Noras…).

Dobitnik je prvih nagrada na domaćim i međunarodnim natjecanjima kao što su natjecanje Marcosig u Goriziji, Hrvatsko državno natjecanje u Varaždinu, te natjecanje Antonio Janigro u Poreču. Predstavljao je Hrvatsku na koncertima mladih talenata i laureata u Moskvi u organizaciji Fondacije Vladimira Spivakova. Kao član Hrvatskog gudačkog kvarteta, dobitnik je nagrade Darko Lukić za 2014. godinu.

Ostvario je solističke nastupe uz Zagrebačku filharmoniju, Zagrebačke soliste, Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije, Orkestar Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, Dubrovački simfonijski orkestar i Europski omladinski orkestar, svirajući pod vodstvom dirigenata Dimitrija Kitajenka, Ivana Repušića, Pavla Dešpalja, Martina Siegharta, Michala Dworzynskog i drugih. Kao solist i komorni glazbenik nastupao je u većini europskih zemalja i Japanu, te surađivao s umjetnicima kao što su Ilya Grubert, Konstantin Bogino, Monika Leskovar, Sreten Krstić i Yury Revich.

U siječnju 2013. debitirao je u Zlatnoj dvorani bečkog Musikvereina uz Zagrebačku filharmoniju u Papandopulovom koncertu za violinu i violončelo.

Smiljan Mrčela djeluje kao solo violončelist Zagrebačke filharmonije i član Zagrebačkih solista.