Osnivaču u čast

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
Nedjelja, 21. siječnja 2018.

Antonio Janigro osnovao je i proslavio ansambl Zagrebačkih solista, koji je desetljećima djelovao, a djeluje i danas, kao ambasador hrvatske kulture. Večer će biti otvorena projekcijom krećeg dokumentarnog filma o tom velikom glazbenom umjetniku.
Nastupit će vrhunski umjetnici violončela:
Julius Berger, violončelist svjetske karijere, izvest će Bachovu Suitu za cello solo u G-duru uz gostujući Ballet Astana iz Kazahstana.
U izvedbi Zagrebačkih solista slušat ćemo skladbe koje su najčešće bile na repertoaru ansambla u «zlatno» vrijeme maestra Janigra i koje su pridonijele velikom svjetskom uspjehu ansambla. Pridružit će im se solist Thomas Demenga.
Poseban ansambl violončelista, okupljen iznimno za ovu večer, čine vodeći hrvatski violončelisti, vođe dionica raznih orkestara, ali i bivši studenti maestra Janigra: Julius Berger (Njemačka), Thomas Demenga (Švicarska), Michael Flaksman (SAD/Njemačka), Giovanni Ricciardi (Italija). Solistica uz ansambl bit će naša najrenomiranija violončelistička umjetnica Monika Leskovar, a svirat će djela R. Schumana i G. Sollime.
Poseban dio programa bit će “100 violončela”, odnosno nastup sto mladih violončelista, što će zasigurno ostaviti pozitivni trag u njihovim životima što će, brojnošću izvođača, bogatim zvukom i svečanošću prigode, svakako biti pravi glazbeni doživljaj i za publiku.
Program će voditi Anja Šovagović Despot.