Večeri na Griču – Marc Coppey

 

Ovogodišnje Večeri na Griču bit će bogate brojnim glazbenim poslasticama i zasigurno će pružiti nezaboravne večeri svim posjetiteljima. Jedna od njih je zasigurno i koncert Zagrebačkih solista i violončelista Marca Coppeya.

Atrij galerije Klovićevi dvori, 3. srpnja 2017. u 21 sat

Zagrebački solisti

Marc Coppey, violončelo

Program:

Wolfgang Amadeus Mozart: Divertimento u D-duru, K136/125a 

Joseph Haydn: Koncert za violončelo i orkestar u D-duru, br. 2, Hob.VIIb:2

***

Samuel Barber: Adagio za gudače

Bela Bártok: Divertimento

S Marcom Coppeyem Zagrebački solisti snimili su vrlo hvaljeni nosač zvuka “Cello Concertos”. Marc Coppey, dobitnik je dvije najviše nagrade na natjecanju Bach u Leipzigu gdje ga je zamijetio glasoviti violinist Yehudi Menuhin, a kasnije i vodeći violončelist onog doba, Mstislav Rostropovič. Tijekom svoje karijere Coppey se istaknuo kao vrhunski koncertni čelist, a svoje je kvalitete potvrdio i kao član kvarteta Ysaye. Danas je jedan od vodećih svjetskih čelista i profesor na Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris.

Na CD-u, kao i na turneji u organizaciji francuske agencije Satirino, Coppey je nastupio u dvostrukoj ulozi, kao umjetnički voditelj ansambla Zagrebački solisti te kao solist u trima koncertima željeznog čelističkog repertoara. Znameniti recenzentski časopis The Classical Reviewer o najnovijem CD-u Zagrebačkih solista zapisuje kako su Zagrebački solisti iznijeli nadahnuti uvod Haydnovog Moderato stavka… pružajući veliku jasnoću kakvu to samo mali ansambl može postići. (…) The Classical Reviewer naglašava izrazito predanu interakciju između solista i ansambla Zagrebački solisti koji donose profinjeno izrađene duge glazbene linije. Le radio classique o CD-u iznosi kako „Oni [Zagrebački solisti] posjeduju sve kvalitete koje se mogu poželjeti u koncertu“.

Časopis ResMusica (musique classique et danse) zapisuje kako „Marc Coppey svira kao primus inter pares – prvi među jednakima u ansamblu Zagrebačkih solista koje je 1953. godine osnovao violončelist Antonio Janigro. Na neki način to je bio svojevrsni povratak korijenima ovome ansamblu svjetskog renomea (…) Vrlo osobna izvedba (…) koja je ponudila viziju jakog, probojnog i silovitog Haydna, koji mijenja viziju dobrog i pristojnog „pape Haydna“, u livreji i napudranoj perici“.

*Nosače zvuka moći ćete kupiti na koncertu 3.7.