Audite. Antonio Janigro & Zagrebački solisti. Works for String Orchestra

Zagrebacki solisti Recenti Antonio Janigro
U suradnji i projektu s njemačkom diskografskom kućom audite, koja potpisuje i produkciju te distribuciju Koncerta za violončelo s Marcom Coppeyem, priprema se i predstavljanje novog nosača zvuka Zagrebačkih solista – Works for string orchestra (Djela za gudački orkestar). Sve snimke na albumu preuzete su iz arhiva radio produkcija nastalih između 1957. i 1966. godine u sklopu berlinskog RIAS-a, danas poznatijeg kao Deutschlandradio Kultur.
 
Novi nosač zvuka predstavlja presjek repertoara najranijih godina Zagrebačkih solista pod ravnanjem njihovog osnivača i dugogodišnjeg voditelja, Antonija Janigra. Kako su Zagrebački solisti ansambl koji, već tradicionalno, veliku pažnju posvećuje djelima hrvatskih autora, kako iz minulih razdoblja tako i iz onih suvremenih, bivajući tako glazbenim ambasadorima hrvatske kulture, na nosač zvuka uvrštena je i skladba Concertante Improvisations (Koncertantne improvizacije) hrvatskog skladatelja Milka Kelemena.
 
Recenzije su objavljene na nekoliko relevantnih stranica koje govore o zlatnom dobu najslavnijeg hrvatskog ansambla (…) o živim, šarenim izvedbama, izuzetno bogatog zvuka u savršeno obnovljenom izdanju (…), o transparentnosti u čistom zvuku struna, suptilnom nijansiranju (…), a Clic Musique (ClicMag) kao zanimljivost ističe kako je obol zlatnoj prošlosti odan upravo djelima modernih autora. U kompoziciji Lirski andante Maxa Regera Musicweb International ističe bogati i raskošni ton Zagrebačkih solista kao i vrhunsku izvedbu neimenovane viole solo [Stefano Passaggio] u Trauermusik Paula Hindemitha u kojoj su Solisti dočarali duboko tužnu i sumračnu atmosferu Hindemithove skladbe, dok je u Koncertu u D-duru Antonija Vivaldija posebno zapažen bogat, topao ton te besprijekorna intonacija u cjelokupnoj gracioznosti izvedbe.