Boris Papandopulo

Zagrebacki solisti Recenti Boris Papandopulo
Posebno mjesto u recentnoj diskografiji pripada nosaču zvuka na kojemu su predstavljena djela Borisa Papandopula: Klavirski koncert br. 2 sa solistom Oliverom Triendlom Sinfonietta op. 79 te Pintarichiana.
 
Audio izdanje je objavljeno u njemačkoj diskografskoj kući cpo (classic produktion osnabrück) u suradnji s Muzičkim informativnim centrom Koncertne direkcije Zagreb. Kritičarka Zdenka Weber za stranicu Klasika.hr CD je opisala kao nadasve dobrodošlu mogućnost da se u inozemstvu predstave vrhunci hrvatske produktivne baštine utjelovljene upravo u opusima akademika Borisa Papandopula i u odličnim reproduktivnim dometima Zagrebačkih solista. Nadodala je kako se moguće nadati da će doista i naći svoje pravo mjesto u zbirkama i medijima spremnima za popularizaciju glazbe autora kojem je nedvojbeno mjesto među najboljim skladateljima europske glazbe 20. stoljeća.
 
Njemački recenzent Adelheid Kleine ističe zadovoljstvo u ritmu i motorici, bojama zvuka i melodijama narodnih pjesama i na koncu zadovoljstvo što svira s pulsirajućim komorskim orkestrom, kao što su to Zagrebački solisti. Sa svojim koncertnim majstorom, Sretenom Krstićem (…), ovaj ugledni komorni orkestar iz Hrvatske postaje vrlo prilagodljiv ansambl (…) Ne raspolažu li Zagrebački solisti pod Sretenom Kristićem sa svim prednostima prvorazrednoga ansambla: homogeno sviranje, ton koji zrači i isijava i – i s obzirom na relativno mali sastav – dojmljivom punoćom zvuka? Odgovor glasi: da, beziznimno. (…) Tri kontrastna stavka (…) Zagrebački solisti prezentiraju s takvim zanosom da se može oprostiti duljina pokojeg dijela.
 
Relevantni njemački izvor, proslavljena stranica klassik.com, donosi kako Gudači iz Zagreba te [Papandopulove] izazove rješavaju bez poteškoća i slušatelju sa završnim ‘Dudašom’ čak izmame i smiješak, dok Rasmus van Rijn, u istom duhu zapisuje kako Oliver Triendl pršti u združenosti s draškajućim solistima iz Zagreba naprijed do te mjere da slušatelju tih šest i pol minuta proteknu u doslovnu letu (…). Rezultat toga jesu četiri slatke gudačke minijature u stilu male, ležerne noćne glazbe u kojoj si Zagrebački solisti još jednom do mile volje smiju dati oduška.
Nosač zvuka prati i bogato opremljena knjižica o Borisu Papandopulu i njegovim djelima s tekstovima na njemačkom i engleskom jeziku koju potpisuje Davor Merkaš, voditelj Muzičko-informativnog centra Koncertne direkcije Zagreb.
 
Program predstavljen na nosaču zvuka, izveden je i tijekom njemačke turneje Zagrebačkih solista u travnju 2015. godine: u Mainburgu, Essingu i Kemptenu, sve u suradnji s glasovitim njemačkim pijanistom Oliverom Triendlom u izvedbama Papandopulovog Drugog klavirskog koncerta. Allgäuer Zeitung Kempten zapisuje kako je ekstravagantni Klavirski koncert br. 2 tog Hrvata iz 1947. godine na majstorskom koncertu jedanaest Zagrebačkih solista celebriralo jednako briljantno kao i Oliver Triendl na tipkama.