Marc Coppey i Zagrebački solisti

Zagrebacki solisti Recenti Marc Coppey
Francuska turneja, održana od 26. veljače do 10. ožujka 2016. godine bila je ujedno i promocija nedavno snimljenog nosača zvuka za violončelo solo, u izdanju njemačke izdavačke kuće audite, na kojem su predstavljena tri Koncerta za violončelo: Koncert za violončelo br. 1 u C-duru i br. 2. u D-duru Josepha Haydna te Koncert za violončelo u A-duru Carla Philippa Emanuela Bacha.
 
Kao solist nastupio je Marc Coppey, dobitnik dvije najviše nagrade na natjecanju Bach u Leipzigu gdje ga je zamijetio glasoviti violinist Yehudi Menuhin, a kasnije i vodeći violončelist onog doba, Mstislav Rostropovič. Tijekom svoje karijere Coppey se istaknuo kao vrhunski koncertni čelist, a svoje je kvalitete potvrdio i kao član kvarteta Ysaye. Danas je jedan od vodećih svjetskih čelista i profesor na Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris.
 
Na CD-u, kao i na turneji u organizaciji francuske agencije Satirino, Coppey je nastupio u dvostrukoj ulozi, kao umjetnički voditelj ansambla Zagrebački solisti te kao solist u trima koncertima željeznog čelističkog repertoara. Znameniti recenzentski časopis The Classical Reviewer o najnovijem CD-u Zagrebačkih solista zapisuje kako su Zagrebački solisti iznijeli nadahnuti uvod Haydnovog Moderato stavka… pružajući veliku jasnoću kakvu to samo mali ansambl može postići. (…) The Classical Reviewer naglašava izrazito predanu interakciju između solista i ansambla Zagrebački solisti koji donose profinjeno izrađene duge glazbene linije. Le radio classique o CD-u iznosi kako „Oni [Zagrebački solisti] posjeduju sve kvalitete koje se mogu poželjeti u koncertu“.
 
Časopis ResMusica (musique classique et danse) zapisuje kako „Marc Coppey svira kao primus inter pares – prvi među jednakima u ansamblu Zagrebačkih solista koje je 1953. godine osnovao violončelist Antonio Janigro. Na neki način to je bio svojevrsni povratak korijenima ovome ansamblu svjetskog renomea (…) Vrlo osobna izvedba (…) koja je ponudila viziju jakog, probojnog i silovitog Haydna, koji mijenja viziju dobrog i pristojnog „pape Haydna“, u livreji i napudranoj perici“.