Stalni članovi Mario Penzar

Mario Penzar

Čembalo

Mario Penzar (Slavonski Brod, 1961.) se nakon diplome iz orgulja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu nastavio usavršavati na Visokoj glazbenoj školi u Beču kod A. Mitterhofera i na majstorskim tečajevima u Austriji, Belgiji, Danskoj i Hrvatskoj (J. Ferrad, Ch. Dubois, L. Rogg, K. d’Hooghe i dr.).

 

Godine 1989. dobio je prvu nagradu na Međunarodnom natjecanju Flor Baron Peeters u Belgiji, te nastavio nizati priznanja u domovini i inozemstvu. Gostovao je širom Europe, u Kuvajtu i u SAD-u, nastupajući kao solist, uz simfonijske orkestre i komorne ansamble. Redoviti je sudionik brojnih festivala kao što su Orgulje Zagrebačke katedrale, Dubrovačke ljetne igre, Osorske glazbene večeri, Glazbene večeri u sv. Donatu, Wiener Orgelkonzerte, Orgeltage in Rheda/Hannover…

 

Jedan je od utemeljitelja Hrvatskog baroknog ansambla. Bio je dugogodišnji umjetnički ravnatelj festivala Organum Histriae. Ostvario je brojne snimke za radio i televiziju te niz emisija o orguljskoj interpretaciji.

 

Titularni je orguljaš Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog i profesor orgulja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. (MIC / Minstrel 2015.)