Amia Janicki, violina

Amia Janicki, violina

Subota 16.12.2023. u 19 sati.


Novinarski dom, Perkovčeva 2.


Amia Janicki, violina


Arcangelo Corelli: Concerto grosso u g-molu, 6, br. 8, Božićni

Wolfgang Amadeus Mozart: Koncert za violinu u B-duru, KV 207.

Antonin Dvořák: Sonatina za violinu i klavir u G-duru, op. 100.      

Amia Janicki

 

Amia Janicki, švicarska violinistica austrijskog, poljskog i japanskog podrijetla, rođena je 1997. godine, a počela je svirati violinu u dobi od tri godine u klasi prof. Patricije Giannetti. Studirala je u klasi Tedija Papavramija u Ženevi, a trenutno studira u Beču na Musik und Kunst Privatuniversität der Stadt Wien u klasi Pavela Vernikova. Dodatno se usavršavala pod vodstvom umjetnika, kao što su Shmuel Ashkenasi, Corina Belcea, Stephan Picard, Donald Weilerstein, Gilles Apap, Svetlin Roussev i kvartet Ebène.

Amia je laureatkinja brojnih međunarodnih natjecanja, kao što su Vaclav Huml, Leonid Kogan te natjecanja komorne glazbe Musica Juventutis i Orpheus. Sudjeluje i na brojnim međunarodnim akademijama i festivalima, kao što su Verbier Festival, Villecroze Academy, The Ravel Festival, Sion Festival, Late Summer Music Festival Dubrovnik, Revermont Festival i La Roque-d'Anthéron Festival.

Nastupa u raznim prestižnim dvoranama, kao što su Musikverein, Konzerthaus u Beču, Bozar, Flagey, Palais Royal u Bruxellesu, La Monnaie/De Munt, Grand Théâtre u Ženevi, dvorana Minato Mirai, Kuća glazbe u Moskvi i Litavska nacionalna filharmonija. Nastupa kao solistica s raznim orkestrima kao što su Tonkünstler Orchestra, Simfonijski orkestar HRT-a, orkestar Janaček, Dubrovački simfonijski orkestar i Litavski nacionalni simfonijski orkestar.

 

Osim klasičnog repertoara, Amia dio vremena posvećuje i suvremenom repertoaru. Godine 2018. nastupila je u Konzerthausu u Beču u sklopu projekta Casino Cage, crossovera Sequenze L. Berija i kompozicije Variation IV J. Cagea, u sklopu Bečkog modernog festivala. Godine 2020. sudjelovala je na premijeri komorne opere A L'extrême bord' du monde skladatelja Harolda Nobena u La Monnaie/De Munt. Švicarska violinistica također je zainteresirana za interdisciplinarne projekte. Godine 2022. pratila je balet koreografa Sidija Larbija Cherkaouija u Grand Théâtre de Genève. Također je, s mladom redateljicom Lily Landecy, osmislila kratkometražni film koji spaja filmsku i glazbenu umjetnost, inspiriran kompozicijom Impressions d'enfance G. Enescua, koji će se snimati 2023. godine. Ovaj projekt podržava Akademija Villecroze. Osim solističkih angažmana, Amia redovito surađuje s komornim glazbenicima, kao što su Tedi Papavrami, Xavier Phillips, Gary Hoffman, Miguel da Silva ili François Frédéric- Guy.

 

Za svoj prvi CD, koji će biti objavljen za izdavačku kuću Fuga Libera Libre, snimila je Oktet G. Enescua. 2022. Amia je bila članica kvarteta Aurora, prvog klavirskog kvarteta pri Glazbenoj kapeli kraljice Elizabeze, nakon čega su u toj funkciji bili Kvartet Miguela da Silve te kvartet
Artemis. Također je solistica u stalnoj funkciji u klasi violine Augustina Dumaya od 2021. godine. Dobila je stipendije Irène Dénéréaz, Kiefera Hablitzela, Friedla Walda i Zaklade Zaczkowski, kao i od Académie de Villecroze.

Amia Janicki svira na violini Niccolo Amati iz 1645. godine, u posudbi od Zaklade Maggini uz velikodušnu podršku zaklade LS Core.