Djela za gudače, Zagrebački solisti

Djela za gudače, Zagrebački solisti

Subota 16.03.2024. u 19 sati.


Novinarski dom, Perkovčeva 2.


Zagrebački solisti.


Srećko Bradić: Sorrow, za gudače.

Antonin Dvořák: Nokturno u H-duru, op. 40.

Christopher Wilson: Suita za gudače.

Zagrebački solisti

Kultni ansambl koji je 80-ih imao najprodavaniji album klasične glazbe u svijetu, ljubimci španjolskog kraljevskog dvora za koje se u Beču kaže: ‘ako želite slušati Mozarta idite u Zagreb’ već nekoliko godina poklanjaju i koncerte građanima te sviraju na ulicama Zagreba i Hrvatske.

 

Ansambl Zagrebačkih solista osnovan je 1953. godine u okviru Radio Zagreba, a svoj prvi koncert održali su 1954. pod umjetničkim vodstvom glasovitoga violončelista Antonija Janigra. Snimili su više od sedamdeset nosača zvuka, i to za kompanije poput kuća Vanguard, EMI, ASV, Eurodisc, Melodia, Hispa-vox, Pickwick i Croatia Records.  Od zadnjih izdanja ističe se nosač zvuka s djelima Ernesta Cordera, a koji je i nominiran za nagradu Latin Grammy. Zagrebačkim solistima dodijeljene su mnoge visoke nagrade i priznanja, među kojima se ističu: prva nagrada u Mar del Plati (za album Koncerti 18. stoljeća), Medalja Pablo Casals, Medalja Elisabeth Sprague Coolidge (za izvođenje suvremene glazbe).

 

Tijekom Domovinskoga rata Zagrebački solisti održali su sedamdesetak dobrotvornih koncerata (za grad Dubrovnik, za porušene glazbene škole u Hrvatskoj, srušenu zgradu HNK u Osijeku, Dječju bolnicu Zagreb, za brojne razorene hrvatske spomenike i dr.), a izveli su i velik broj svečanih koncerata povodom predstavljanja nove hrvatske države. U proljeće 2021.  su održali prvi koncert na potresom pogođenom području za razrušenu Glazbenu školu Frana Lhotke u Sisku.

 

U 2023./24 obilježavaju svojih prvih 70 godina.