Ilya Gringolts, violina

Ilya Gringolts, violina

Subota 15.06.2024. u 19 sati.


Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog.


Ilya Gringolts, violina.


Arcangelo Corelli: Concerto grosso u D-duru, op .6, br.4.

William Boyce: Simfonija u B-duru, op. 2, br. 1.

Jean Marie Leclair: Koncert za violinu u D-duru, op. 7, br. 2

Mieczysław Weinberg: Concertino za violinu i gudače.

Ludwig van Beethoven: Gudački kvartet u F-duru, op. 95, br. 11, Serioso.

Ilya Gringolts

 

Pobjednik Međunarodnog violinističkog natjecanja Paganini 1998. godine, ruski virtuoz sa švicarskom putovnicom Ilya Gringolts, također je osvojio dvije posebne nagrade, za najmlađeg natjecatelja koji se plasirao u finale, kao i za najboljeg interpreta Paganinijevih 24 Capriccia za violinu solo. Studirao je violinu i kompoziciju u Sankt Peterburgu u klasama profesorica Tatiane Liberove i Jeanne Metallide, a na prestižnoj školi za glazbu Juliard u New Yorku studirao je kod Itzhaka Perlmana.

 

Ilya Gringolts, violina

Ilya Gringolts, violina

 

Ilya Gringolts nastupao je s Komornim orkestrom Mahler pod ravnanjem Claudia Abbada, NDR orkestrom iz Hannovera, Orkestrom iz Hallea, Simfonijskim orkestrima iz Birminghama i Liverpoola, Izraelskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom iz Basela, Orkestrom Sao Paula i mnogim drugima. Svirao je na velikim turnejama diljem Europe, Azije i Australije. Često priređuje i recitale diljem svijeta, a kao komorni glazbenik surađuje s Yurijem Bashmetom, Lynn Harrell, Diemut Poppen, Vladimirom Mendelssohnom, Itamarom Golanom i mnogim drugima te je utemeljitelj Gudačkog kvarteta Gringolts.

 

Snimao je djela Paganinija, Ysaya, Schnittkea, Ernsta, kao i vlastite kompozicije za izdavačku kuću Bis. Za Deutsche Grammophon snimao je djela Sibeliusa, Prokofjeva i Bacha, a snimao je i za izdavačku kuću Onyx. Njegova diskografska izdanja višestruko su nagrađivana i iznimno dobro prihvaćena od publike i kritike.

 

U ljeto 2020. godine s Ilanom Volkovom zasniva Zakladu I&I za promociju suvremene glazbe, koja honorira mlade skladatelje.

 

Uz poziciju profesora na Umjetničkoj akademiji u Zurichu, Ilya Gringolts dobio je 2021. godine namještenje na prestižnoj Akademiji Chigiana u Sienni.

 

Svira na Stradivarijevoj ex-Prové violini iz 1718. godine.