Julian Steckel, violončelo

Julian Steckel, violončelo

Subota 27.04.2024. u 19 sati.


Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog.


Julian Steckel, violončelo.


Srđan Dedić: Concerto grosso za gudače.

Robert Schumann: Koncert za violončelo u a-molu, op. 129., za gudače obradio Robert Kurz.

Richard Strauss: Metamorfoze.

Julian Steckel

 

Julian Steckel (rođen 1982.) njemački je violončelist i akademski profesor. Julianova solo karijera započela je nakon što je osvojio prestižnu nagradu ARD Musikwettbewerb 2010. godine. Od tada je solirao s orkestrima kao što su Gewandhausorchester Leipzig, Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, Kraljevski filharmonijski orkestar, Pariški orkestar, Rotterdamska filharmonija te Filharmonija St. Petersburga. Radio je s dirigentima kao što su Christoph Eschenbach, Sir Roger Norrington, Valery Gergijev, Jakub Hrůša, Mario Venzago, Fabien Gabel, John Storgårds, Lahav Shani, Antony Hermus, Christian Zacharias i Michael Sanderling. Njegovi suradnici u komornoj glazbi su Janine Jansen, Christian Tetzlaff, Karen Gomyo, Antje Weithaas, Renaud Capuçon, Veronika Eberle, Vilde Frang, Antoine Tamestit, Lars Vogt, Elisabeth Leonskaja, Paul Rivinius, Denis Kožuhin, kvarteti Modigliani, Armida i Ébène.

 

Julian Steckel, violončelo

Julian Steckel, violončelo

 

Učio je kod Ulricha Vossa, Gustava Riviniusa, Borisa Pergamenschikowa, Heinricha Schiffa i Antje Weithaas. Sada je i on učitelj, na Hochschule für Musik und Theatre u Münchenu. Od 2011. do 2017. Steckel je bio profesor violončela na Sveučilištu za glazbu i kazalište u Rostocku. Od listopada 2017. radi na istoj poziciji na Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti München. U prošloj sezoni Julian Steckel nastupio je s Badische Staatskapelle s izvedbom Šostakovičeva Prvog koncerta za violončelo i orkestar, Dortmundskom filharmonijom, Filharmonijskim orkestrom iz Cottbusa izvevšu Prvi koncert za violončelo Camillea Saint-Saënsa, uz Simfonijski orkestar Münster te Beogradsku filharmoniju.

 

U sezoni 2022/2023 Julian Steckel nastupa s Residentie Orchestra, Jenskim filharmonijskim orkestrom, Heidelberškim filharmonijskim orkestrom, Tokijskom filharmonijom, Filaharmonijom iz Málage, Amsterdamskom Sinfoniettom, Simfonijskim orkestrom Praškog radija i Filharmonijom njemačkog radija, a od dvorana izdvaja se Suntory Hall Tokyo i amsterdamski Concertgebouw. Planirani su koncerti sa Sharon Kam i Enricom Paceom, kao i Antje Weithaas, Tobiasom Feldmannom, Karen Gomyo, Lise Berthaud, Williamom Younom i Kvartetom Modigliani.

 

U sezoni 2023./24. gostuje kao solist na velikom jubileju Zagrebačkih solista.