Patkoló i Brüllová, kontrabas i gitara

Patkoló i Brüllová, kontrabas i gitara

Subota 14.10.2023. u 19 sati.


Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog.


Roman Patkoló, kontrabas i Miriam Rodriguez Brüllová, gitara.


Boris Papandopulo: Pintarichiana.

Sylvie Bodorová: Bruromano, koncert za kontrabas, gitaru i orkestar (hrv. praizvedba).

Georges Bizet: Fantazija iz opere Carmen, za gudače i solo kontrabas obradio Jurij Lebedev.

Josef Suk: Serenada za gudače, op. 6.

*Koncert je ostvaren uz potporu Veleposlanstva Slovačke republike u RH.

Roman Patkoló

 

Roman Patkoló je slovački kontrabasist rođen 1982. godine u Žilini. Kontrabas počinje svirati s 13 godina, a već godinu dana kasnije upisuje muzičku akademiju u svom rodnom gradu. Iste godine osvaja prestižna natjecanja, da bi sa sedamnaest godina postao stipendist zaklade Anne-Sophie Mutter.

 

Godine 2001. kao solist osvaja Europsku nagradu za kulturu u Berlinu, a s 24 godine postaje profesor na akademiji u Münchenu. Godine 2018. dobio je priznanje za instrumentalista godine najprestižnije njemačke nagrade za klasičnu glazbu Opus Klassik.
Svirao je u nekim od najpoznatijih svjetskih dvorana, kao sto su Musikverein u Beču, Carnegie Hall u New Yorku, Dvorani Berlinske filharmonije, Dvorani Smetana, Kennedyjevom centru te Centru Barbican, a surađivao je i s vrhunskim svjetskim simfonijskim orkestrima kao što su Njemački simfonijski orkestar iz Berlina, Camerata iz Moskve, SWR simfonijski orkestar iz Stuttgarta, Virtuosi di Kuhmo, Münchenski komorni orkestar, Bostonski simfonijski orkestar, Češka filharmonija, Londonski simfonijski orkestar te Nacionalni simfonijski orkestar iz Washingtona.

 

Redovito nastupa s vrhunskom njemačkom violinisticom Anne-Sophie Mutter kao duo, a upravo na njenu inicijativu nekoliko je suvremenih skladatelja i napisalo duete za violinu i kontrabas. Godine 2018. s njom i drugim solistima za Deutsche Grammophon snima Hommage a Penderecki.

 

Od veljače 2005. godine Roman Patkoló obnaša dužnost vođe dionice kontrabasa u Opernoj kući u Zurichu. Predavao je na Münhenskom sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti te na Muzičkoj akademiji u Baselu te redovito drži master classove diljem svijeta.

 

Miriam Rodriguez Brüllová

 

Mlada slovačka gitaristica Miriam Rodriguez Brüllová studirala je na Državnom konzervatoriju u Bratislavi. Nakon stjecanja preddiplomskog stupnja iz interpretacije i pedagogije na Akademiji izvedbenih umjetnosti u Bratislavi, studirala je kod iznimnog gitarista i pedagoga Alvara Pierrija na Université du Québec à Montréal i na Université Laval u Quebec Cityju, gdje je stekla magisterij iz interpretacije (2001). Godine 2003. završila je svoje studije na Universität für Musik und darstellende Kunst u Beču kao postdiplomantica kod istog učitelja.

 

Kao aktivna sudionica međunarodnih majstorskih tečajeva, surađivala je s umjetnicima poput Abela Carlevara, Alvara Pierrija, Luise Walker, Oscar Ghiglia, Pavela Steidla, Johna Duartea, Huberta Käppela, Costasa Cotsiolisa, Zorana Dukića, Aniella Desiderija i Laure Young.

 

Miriam je sudjelovala na nekoliko natjecanja za gitaru u Slovačkoj i inozemstvu gdje je osvojila glavne nagrade. Dva puta (1999. i 2000.) bila je dobitnica stipendije kao najbolji sudionik majstorskog tečaja na međunarodnom glazbenom festivalu Joventuts Musicals de Torroella de Montgrí u Španjolskoj, što joj je omogućilo da održi recitale u Španjolskoj i Francuskoj.

 

Nastupala je kao solistica uz Jerusalemski simfonijski orkestar, Brandenburški državni orkestar, Filharmoniju iz Bogote, Simfonijski orkestar Slovačkog radija, Simfonijski orkestar iz Seula, Filharmoniju iz Thüringena, Rimski simfonijski orkestar, Filharmoniju Artura Rubinsteina iz Lodza, Filharmoniju iz Rzeszowa, Praške virtuoze, Komorni orkestar Václava Talicha, Orchestra Fondazione Arena di Verona, Slovački komorni orkestar, Filharmoniju Bohuslava Martinůa, Sjevernočešku filharmoniju, Cappella Istropolitana, Slovačku Sinfoniettu, Simfonijski orkestar Zapadne Bohemije, Kvartet Aeolus, Kvartet Kallaci, Kvartet Zemlinsky, Kvartet Stamic, Kvartet Mucha i druge.

 

Miriam je nastupala u poznatim koncertnim dvoranama poput praškog Rudolfinuma, berlinskog Konzerthausa, Seulskog umjetničkog centra, León de Greiff auditorija u Bogoti, Kući glazbe u Quitu, Kazalištu Las Condes u Santiago de Čileu, Auditorium Conciliazione u Rimu, Teatro Filarmonico u Veroni i drugima. Osim u Slovačkoj, nastupala je gotovo u cijeloj Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi, Aziji i Africi. Održala je radionice i majstorske tečajeve u Pretoriji, Limi, Moskvi, Hersbrucku, Bratislavi, Košicama i Modri.

 

Miriam je nastupala pod ravnanjem nekoliko poznatih dirigenta kao što su Howard Griffiths (VB), Carmen Moral (Peru/SAD), Leos Svarovsky (Češka), Vag Papian (Izrael), Paweł Przytocki (PL), Charles Olivieri-Munroe (Kanada), Nanse Gum (Južna Koreja), Theodore Kuchar (SAD), Jan Talich (Češka).

 

Kao izvođačica komorne glazbe redovito surađuje s velikim slovačkim, češkim i mađarskim umjetnicima (poput violinista Dalibora Karvaya i Sándora Jávorkaia, kontrabasista Romana Patkola, violončelista Petra Nouzovskýja, hornista Radeka Baboráka te solista Slovačke narodne opere Eve Hornyákove i Pavla Remenára).

 

Snimala je za Slovački radio, Praga Digitals label (Francuska), ArcoDiva (Češka) i Pavlík Records (Slovačka). Godine 2005. osovala je Međunarodni glazbeni festival Bratislava Chamber Guitar, čija je umjetnička voditeljica. Godine 2015. osnovala je Međunarodno gitarističko natjecanje, čija je također umjetnička voditeljica. Godine 2018. osnovala je Music Youth Academy u Višegradu (za gitaru, violinu, violončelo i flautu).

 

Nekoliko godina bila je angažirana na Universität für Musik und darstellende Kunst u Beču. Sada predaje na Konzervatoriju u Bratislavi i Akademiji umjetnosti u Banskoj Bistrici. Miriam svira gitaru poznatih graditelja Gernota Wagnera, Petra Matoušeka i Hansa van den Berga.