Petrit Çeku

18.01.25. KDVL Petrit Çeku, gitara

KONCERTNA DVORANA VATROSLAVA LISINSKOG (MALA DVORANA)

SUBOTA, 18. SIJEČNJA 2025.

PETRIT ÇEKU, gitara

Ivan Padovec:  Concertino za gitaru i gudače u D-duru, br.2
Franz Schubert: Arpeggione sonata, za gitaru i gudače obradio Petrit Çeku
Felix Mendelssohn: Gudački oktet u Es-duru, op. 20

Petrit Çeku

 

Petrit Çekuova izvanredna osjetljivost i izražajnost privukle su i angažirale publiku širom svijeta. Održao je brojne recitale diljem svijeta i nastupao kao solist sa simfonijskim orkestrima kao što su Baltimore Symphony, Calgary Philharmonic, Češka komorna filharmonija, Daejeon Philharmonic, Državni Ermitaž orkestar iz St. Petersburga, Pannon Philharmonic i Zagrebačka filharmonija. Redovito surađuje s poznatim ansamblom Zagrebački solisti te je osnivač Gitarističkog trija Elogio, osnovanog 2008. godine.

Calgary Herald ga je nazvao “igračem bez napora, s jakim, projektnim zvukom”. Çeku je dobitnik prve nagrade na mnogim međunarodnim gitarističkim natjecanjima, uključujući najprestižnija poput Parkening (Malibu, SAD), Schadt (Allentown, SAD), Biasini (Bologna, Italija) i Pittaluga (Alessandria, Italija). Bio je jedini klasični glazbeni izvođač na turneji Night of the Proms 2018. s Filharmonijom Antwerpen pod ravnanjem Alexandre Arrieche, uz pop glazbene velikane poput Bryana Ferryja, Milowa, Seala i Suzanne Vege.

 

Petrit Çeku

 

Çeku je diplomirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Darka Petrinjaka i na Peabody konzervatoriju u Baltimoreu, SAD, u klasi Manuela Barrueca. Petrit Çeku predaje komornu glazbu za gitaru, poseban diplomski studij posvećen komornoj glazbi, na Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Grazu u Austriji. Njegove snimke izdali su Naxos, BuntArt i Eudora Records. Çekuov album “The Cello Suites”, koji uključuje svih šest Bachovih suita za violončelo, bio je nominiran za ICMA. Snimanje ovog albuma bila je tema dokumentarnog filma ‘Sarabande’ nagrađivane redateljice Kaltrine Krasniqi. Nastavljajući suradnju s redateljicom, Petrit Çeku kasnije je skladao originalnu glazbu za njezin dugometražni film ‘Vera sanja o moru’, koji je premijerno prikazan na Venecijanskom filmskom festivalu 2021.

 

Petrit Çeku

 

Petrit Çeku je D’Addario umjetnik i svira na gitari Ross Gutmeier.

 

Pogledajte životopis >>