Robert Neumann

12.04.25. KDVL Robert Neumann, klavir

KONCERTNA DVORANA VATROSLAVA LISINSKOG (MALA DVORANA)

SUBOTA, 12. TRAVNJA 2025.

ROBERT NEUMANN, klavir

Niccolò Paganini: Capriccio br. 24*
Sergej Rahmanjinov: Rapsodija na Paganinijevu temu, op. 43
Niccolò Paganini: Moto perpetuo, Op.11*
Emmanuel Chabrier:  España*
Niccolò Paganini:  Capriccio br. 4
Franz Liszt:  Mađarska rapsodija, br 2*
*za gudače obradio Sreten Krstić

Robert Neumann

 

„On posjeduje budućnost… Novi pijanistički zvijezda?“ – TZ München „Genijalno muziciranje najvišeg reda“ – Pizzicato Luxemburg „Inkarnacija glazbenog genija“ – Liechtensteiner Volksblatt
Robert Neumann (rođen 2001.) dobitnik je brojnih nacionalnih i međunarodnih natjecanja za mlade, a 2017. godine nagrađen je Međunarodnom nagradom za otkriće klasične glazbe. Opisan je kao „izniman talent“ i „jedan od najperspektivnijih pijanističkih talenata“.

 

Daljnja priznanja ubrzo su uslijedila. Godine 2018. žiri SWR-a (radio-televizija za jugozapadnu Njemačku) odabrao je Roberta kao „SWR New Talent“. U iduće tri godine pružat će mu podršku kroz koncerte, festivale, emitiranje i medijsku prisutnost. Iste godine primio je „Swiss Charity Award“, odabran je za promotivni program Mozartske društva u Dortmundu i proglašen je dobitnikom nagrade „Concerthall Freiburg“. Također je tijekom rezidencije u Nikolaisaalu Potsdam predstavio niz recitala, komorne glazbe, orkestralnih koncerata i radionica za glazbeno obrazovanje.

 

Robert Neumann

 

Za svoj debitantski CD za SWRmusic Robert je nagrađen nagradom OPUS KLASSIK za mladog umjetnika godine 2021.

 

Mladi pijanist debitirao je s orkestrom s osam godina, nastupajući sa Stuttgartski radijskim simfonijskim orkestrom, a od tada je nastupao s drugim orkestrima, uključujući Moskovsku simfoniju, Njemačku državnu filharmoniju Ludwigshafen, Stuttgartski filharmonijski orkestar, Lihtenštajnsku simfoniju, SWR Simfonijski orkestar, Praška filharmonijska kamera i Gewandhaus orkestar.
Robert je bio gost na festivalu „Moscow meets Friends“ 2013., Festivalu u Bad Kissingenu (Kissinger Sommer), Schwetzingen Festivalu, Gstaad Menuhin Festivalu, Festivalu Mecklenburg-Vorpommern, Schleswig-Holstein Festivalu, Mosel Festivalu, Luzernskom festivalu, Interlaken Classics Bern, SOLsberg Hochrhein Musikfestival i Classical Bridge Festival NY.

 

Robert je također nastupao u Tonhalle Zürich, Herkulessalu u Münchenu, Festivalskoj dvorani Bregenz, Salle Cortot u Parizu, Konzerthausu Dortmund, Gewandhausu u Leipzigu, Victoria Concert Hall u Singapuru, Moskovskom međunarodnom centru izvedbenih umjetnosti i Lincoln Centeru u NY.

 

Kao svestrani komorni glazbenik svirao je s Danielom Müller-Schottom, Juliom Fischer, Sebastianom Manzom, Maximilianom Hornungom, Ollijem Mustonenom i Quartetto di Cremona. Redovito inicira i vodi posebne projekte.

 

Sa 17 godina bio je umjetnik na festivalu Next Generation u Bad Ragazu u Švicarskoj. Godine 2020. osmislio je Beethovenov program zajedno s Tanjom Tetzlaff, Dominikom Wollenweberom, Sebastianom Manzom, Guilhaumom Santenom i Stefanom Dohrom, i izveo ga diljem Njemačke. Dana 9. svibnja 2022. na Dan Europe, sve ARD stanice emitirale su Europski koncert koji je Robert Neumann, kao idejni začetnik, izveo uživo u SWR studiju zajedno s ukrajinskim violinistom Alexeyem Semenenkom i ruskim violončelistom Alexeyem Stadlerom. Sljedeći koncert, uključujući premijere naručenih djela, planiran je za 2023. godinu.

 

Godine 2023. Robert će producirati i izdati svoj drugi CD s djelima Roberta Schumanna i Modesta Musorgskog u produkciji SWRmusic. Iste godine Deutsche Grammophon izdat će portret i studijski koncert video na Stage+ kao dio serije Rising Stars, te pokrenuti još jedno digitalno izdanje. Također osniva pijanistički festival, koji će se prvi put održati 2024. godine i predstavit će uglavnom međunarodne pijaniste mlađe generacije.

 

Odrastao je u višejezičnoj obitelji glazbenika, a od četvrte godine poučavala ga je Monika Giurgiuman na Glazbenoj školi u Stuttgartu. S jedanaest godina primljen je kao mlađi student u klasu prof. Elze Kolodin na Glazbenoj akademiji u Freiburgu. Robert je započeo svoj diplomski studij s 15 godina. Za magistarski studij pridružio se Eldaru Nebolsinu na Hanns Eisler Hochschule für Musik u Berlinu 2021. godine.

 

Pogledajte životopis >>