Tomislav Oliver

24.05.25. ND Tomislav Oliver, skladatelj

NOVINARSKI DOM, PERKOVČEVA 2

SUBOTA, 24. SVIBNJA 2025.

DJELA ZA GUDAČE

Tomislav Oliver: Novo djelo

Boris Papandopulo: Iz moje muzičke bilježnice, šest studija za gudače
Joseph Haydn: Simfonija u fis-molu, br. 45, „Oproštajna“

Tomislav Oliver

 

Tomislav Oliver (Zagreb, Hrvatska, 1987) diplomirao je muzikologiju i kompoziciju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Skladao je brojna djela za solo instrumente, komorne ansamble, instrumente s elektronikom, orkestar i akuzmatičku glazbu. Njegova djela izvodili su ugledni glazbenici i ansambli u Hrvatskoj i inozemstvu. Također je autor glazbe za eksperimentalne filmove, balet i suvremeni ples.

 

Suradjuje s brojnim umjetnicima iz različitih područja umjetnosti, osobito s prijateljima iz umjetničkog kolektiva “B.A.K.A”, koji naglašava eksperimentiranje s elektronskom glazbom, dizajnom zvuka i audio-vizualnim projektima. Godine 2015. upisuje postdiplomski studij kompozicije na Mozarteumu u Salzburgu u klasi Stephana Winklera.

 

Godine 2019. upisuje ESMUC u Barceloni za postdiplomski studij kompozicije u klasi Mauricija Sotela. Također je sudjelovao na majstorskim tečajevima i radionicama s Nigelom Osborneom, Michaelom Wendebergom, Klausom Agerom, Gyulom Feketeom, Stevenom Stuckyjem, Rebeccom Saunders, Elenom Mendozom, Martinom Matalonom, Joãoom Pedrom Oliveirom, Michaelom Beilom, među ostalima.

 

Od 2017. godine aktivan je kao član programskog odbora i asistent producenta festivala suvremene glazbe Muzičkog biennala Zagreb, kao i moderator intervjua s gostujućim skladateljima i panel diskusija za Hrvatsko društvo skladatelja. Od 2018. radi na Odsjeku za kompoziciju i teoriju glazbe na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, gdje predaje analizu glazbe 19. i 20. stoljeća.