Krešimir Stražanac, bariton

Krešimir Stražanac, bariton

Subota 27.01.2024. u 19 sati.


Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog.


Krešimir Stražanac, bariton.


Wolfgang Amadeus Mozart Alcandro, lo confesso - Non sò d'onde viene K512 Mentre ti lascio K.513 Così dunque tradisci / Aspri rimorsi atroci KV 432 Io ti lascio, oh cara, addio KV Anh. 245 4:30

Divertimento u B-duru, K 137

'Madamina, il catalogo e questo', arija Leporella iz opere Don Giovanni 'Finch'han dal vino', arija Don Giovannija iz opere Don Giovanni

***

Antonin Dvořák: Serenade for Strings in E Major, Op. 22.

Krešimir Stražanac

 

Bas-bariton KREŠIMIR STRAŽANAC u sezoni 2022./2023. nastupio je među ostalim s Berlinskom filharmonijom i šefom dirigentom Kirillom Petrenkom u dvorani Berlinske filharmonije, bazilici La Sagrada Familia u Barceloni te Auditorio Naciona de Musical u Madridu; ostvario je naslovne uloge u premijerama opera Orfej Georga Philippa Telmanna i Oslobođenje Ruggiera s otoka Alcine Francesce Caccini u Theater an der Wien u Beču, te druge važne uloge u operama Alfonso i Estrella F. Schuberta u Helsinkiju te opere Tri pintosa C. M. von Webera u Gewandhausu u Leipzigu, koncerte na Bachovom festivalu u Montrealu pod ravnanjem Masaakija Suzukija te izvedbe diljem Europe Bachovog Božićnog oratorija pod ravnanjem Christopha Rousseta kao i Mise u h-molu te Muke po Ivanu pod ravnanjem Philippa Herrewegha.

 

Krešimir Stražanac, bariton

Krešimir Stražanac, bariton

 

Nakon studija u Stuttgartu, Stražanac postaje solistom Opere u Zürichu, gdje je tumačio uloge kao što su: Harlekin (Arijadna na Naxosu R. Straussa), Barun Tusenbach (Tri sestre P. Eötvösa), Ping (Turandot G. Puccinija), Don Fernando (Fidelio L. van Beethovena) i druge, pod ravnanjem nekih od najvećih dirigenata današnjice poput Bernarda Haitinka, Vladimira Fedosejeva, Franza Welser-Mösta, Nella Santija i Petera Schneidera. U Bavarskoj državnoj operi u Münchenu debitirao je 2017. s ulogom Pietra Flévillea u novoj produkciji opere Andrea Chénier U. Giordana, a 2018. prvi je put nastupio u Frankfurtskoj operi kao Barun Tusenbach (Tri sestre P. Eötvösa). Godine 2019. debitirao je i u ulogama Franka (Šišmiš J. Straussa ml.) s Bamberškim simfoničarima i Kreonta (Oedipus rex I. Stravinskog) s Nacionalnim simfonijskim orkestrom Poljskog radija.

 

Pobjednik je međunarodnih natjecanja Cantilena u Bayreuthu (u kategoriji opere i operete) i La voce Bavarske radiotelevizije (u kategoriji umjetničke pjesme) te Hugo Wolf u skladateljevu rodnome mjestu Slovenj Gradecu. Nagrađen je i na natjecanju Paula Solomon- Lindberg u Berlinu.

 

Kao koncertni solist nastupa diljem Europe i Azije uz simfonijske orkestre Zapadnonjemačkog i Bavarskog radija, Kraljevski orkestar Concertgebouw, Kraljevski flamanski orkestar, Staatskapelle Dresden, Tokijski i Singapurski simfonijski orkestar, Orchestre des Champs-Elysées, Orkestar Gewandhaus iz Leipziga, Simfonijski orkestar Frankfurstkog radija, Concentus Musicus Wien, Akademija za staru glazbu Berlin, Concerto Köln, Gaechinger Cantorey, Collegium 1704 te I Barrochisti pod ravnanjem dirigenata kao što su Herbert Blomstedt, Jukka-Pekka Saraste, Hans-Christoph Rademann, Masaaki Suzuki, Diego Fasolis, Peter Dijkstra, Václav Luks i Giovanni Antonini. Posebno rado i često surađuje s dirigentom Philippeom Herrewegheom s čijim ansamblima redovito nastupa diljem Europe.

 

Gostovao je u prestižnim koncertnima dvoranama kao što su dvorane Berlinske i Kölnske filharmonije, bečki Musikverein, amsterdamski Concertgebouw, londonski Barbican Centre, Tonhalle Zürich, Koningin Elisabethzaal u Antwerpenu, Konzerthaus Berlin, Suntory i Muza Kawasaki HAll u Tokiju i Victoria Hall u Singapuru.

 

U sezoni 2018./2019. debitirao je Salzburškom ljetnom festivalu u ulozi Heroda u oratoriju San Giovanni Battista A. Stradelle te ostvario turneju po Kini s Beethovenovom Devetom simfonijom, dok je u sezoni 2021./2022. pjevao naslovnu ulogu u Telemannovoj operi Orfej pod ravnanjem Renéa Jacobsa.

 

U njegovoj bogatoj diskografiji ističu se snimke koje su objavile etikete kao što su BR Klassik, BBC Opus Arte, Decca, Coviello, Accentus, Accent, a samo u 2018. godini sudjelovao je u nekoliko CD produkcija: Muci po Ivanu J. S. Bacha uz Collegium Vocale Gent i Philippa Herreweghea, operi Tri sestre P. Eötvösa (u produkciji Frankfurtske opere), oratoriju Alexanders Feast G. F. Händela (Sony/Harmonia Mundi) te izdanju Nebo i zemlja Tomasa Cecchinija (HRT). Etiketa Edition Staatskapelle Dresden upravo je objavila njegovu snimku Bachove solo kantate Ich habe gung, BWV 82, uz Staatskapelle Dresden i maestra Herreweghea. U pripremi je nekoliko novih Lied albuma (Schubertovi ciklusi Zimsko putovanje i Labuđi pjev, pjesme iz zbirke Dječakov čarobni rog Wilhelma Weismanna i Gustava Mahlera, CD s djelima Franza Schuberta, Franka Martina i Ralpha Vaughana Williamsa te snimka recitala iz dvorane Suntory Hall u Tokiju.