Gostujući članovi - Tonka Javorović

Tonka Javorović

Violončelo

Tonka Javorović (Zagreb, 1998.) počela je učiti violončelo u klasi prof. Bernarde Debuš Redžić u dobi od sedam godina. Od 2015. studirala je violončelo u klasi Valtera Dešpalja te je 2020. godine diplomirala u klasi Monike Leskovar na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. 2022. godine završila je postdiplomski studij violončela u klasi Reinharda Latzka na Universität für Musik und darstellende Kunst u Beču.

 

Usavršavala se na solističkim i komornim seminarima kod mnogo renomiranih violončelista i pedagoga kao što su Steven Isserlis, Ivan Monighetti, Rainer Schmidt (Hagen kvartet), Mihovil Karuza, Silvija Sondeckienė, Avedis Kouyoumdjian, Xenia Jankovic, Romain Garioud, Claudioa Bohróqueza, Annette Cleary, Gustavo Tavaresa, Evgeny Rumyantseva, Michael Flaksmann i dr.

 

Sudjelovala na Gstaad Menuhin Festival String Academy, International Academy of Music u Liechtensteinu te na Cello Academy Rutesheim. Kao solistica Tonka je nastupila uz Zagrebačku filharmoniju, Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije, Zagrebačke soliste, Cantus Ansambl, Webern Kammerphilharmonie i uz Orkestar hrvatske glazbene mladeži.

 

Dobitnica je mnogih nagrada s državnih i međunarodnih natjecanja, a ističu se: 1. nagrada i nagrada Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja na 7. hrvatskom natjecanju mladih glazbenih umjetnika Papandopulo 2018. 2020. godine na 7. natjecanju Antonio Janigro dobila je nagradu za najbolje plasiranog hrvatskog kandidata.

 

Tonka već niz godina prolazi zahtjevne audicije te predstavljala Republiku Hrvatsku u Orkestru mladih Europske unije (EUYO). Godine 2013. u Summer School Leverhulme, Grafenegg, Austrija sudjelovala je u radu Sistema Europa i El Sistema Venezuela, a 2014. sudjelovala je u radu European Music Campus Orchestra (EMCO), Austrija.

 

Od 2019. je vođa sekcije violončela na EUYO. 2021. godine je član No Borders orkestra. 2022. je prošla audiciju za mjesto stalnog člana Zagrebačkih Solista te je trenutačno na probnom roku u trajanju od 12 mjeseci.

 

2022. godine organizirala je donatorski koncert za prikupljanje sredstava za obnovu Hrvatskog glazbenog zavoda zvan EUYO za Hrvatski glazbeni zavod u sklopu festivala European Music Gallery Festival 2020.

2022. mentorica je Orkestru za Myanmar na projektu u Rangoonu, Myanmar te 2021. sudjeluje na projektu EUYOa u suradnji sa Stauffer Centrom za Gudače u Kremoni, Italiji gdje je mentorirala Gudačkom kvintetu EUYOa, imala priliku slušati seminare kod renomiranih muzičara kao Daniel Hope, Julian Rachlin, Sarah McElravy i Andrea Obiso te je dobila priliku učiti od renomiranog čelista Stevena Isserlisa i s njim svirati na u komornom sastavu završnom koncertu projekta.

 

Uz muziciranje u orkestru Tonka je kao solistica i kao članica komornih sastava nastupala na otvorenju festivala Dani Milka Kelemena, Grafenegg festivalu u Austriji, Spazio Klassik u Italiji, Gstaad Menuhin Festivalu, isaFestivalu, Memorijalu Franje Krežme, Dubrovačkim ljetnim igrama, Osorskim glazbenim večerima…

 

Kao članica Tria Eusebius, klasičnog klavirskog tria koji od 2017. djeluje u sastavu Eva Šulić, Tonka Javorović i David Vuković pod mentorstvom prof. Pavla Zajceva. Trio Eusebius dobitnik je nagrade Ferdo Livadić za najbolju umjetničku osobnost i nagrade Grada Samobora i Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja na 16. Međunarodnom natjecanju mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić u Samoboru, 2019., i 1.nagradu i nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja na 8. Hrvatskom natjecanju mladih glazbenih umjetnika Papandopulo u Zagrebu, 2019. 2021. godine dobitnici nagrade „Darko Lukić“ i dobitnici Nagrade Hrvatskoga glazbenog zavoda na 54. tribini „Darko Lukić“, najdugovječnijem glazbeničkom natjecanju u Hrvatskoj koje organizira Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika u suradnji s Hrvatskim glazbenim zavodom.

 

Dobitnica pet Oskara znanja koje dodjeljuje Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i Agencija za odgoj i obrazovanje za postignute izvrsne rezultate na državnim natjecanjima.

 

Stipendistica je Muzičke akademije u Liechtensteinu te dobitnica Rektorove i dvije Dekanove nagrade.

 

Tonka Javorović, violončelo

Tonka Javorović, violončelo