Zagrebački solisti u počast Mahleru

Zagrebački solisti u počast Mahleru

Zagrebački solisti nastupaju u ciklusu Lisinski subotom 29. siječnja 2022. u 19:30.

RENATA POKUPIĆ, mezzosopran

 

ZAGREBAČKI SOLISTI

 

RIJEČKI KLAVIRSKI TRIO

KRUNOSLAV MARIĆ, violina

VID VELJAK, violončelo

FILIP FAK, glasovir

 

Gost: HRVOJE PHILIPS, viola

 

 

Renata Pokupić

Renata Pokupić

 

Program:

 

Gustav Mahler: Kvartet za violinu, violu, violončelo i glasovir u a-molu

 

Gustav Mahler: Pet pjesama na stihove Friedricha Rückerta (obrada za mezzosopran i glasovirski kvartet: Gerhard Präsent)Gustav Mahler: Adagietto iz Pete simfonije u cis-molu (obrada za

gudački orkestar: Sreten Krstić)

 

Franz Schubert: Gudački kvartet u d-molu, br. 14, op. post., D. 810, Smrt i djevojka (obrada za gudački orkestar: Gustav Mahler)

 

Prelijepi, nezaboravni, melankolični  Adagietto iz njegove Pete simfonije, koji je svjetsku slavu stekao u čuvenom filmu Smrt u Veneciji velikog Luchina Viscontija, zapravo je Mahlerova objava ljubavi Almi Schindler, njegovoj budućoj supruzi. Veliki dirigent Willem Mengelberg, Mahlerov bliski prijatelj, u primjerku svoje partiture zapisao je da je Mahler „umjesto ljubavnog pisma Almi poslao manuskript Adagietta, a dalje ni riječi!“, a ona, i sama nevjerojatno nadarena skladateljica, opijena ljepotom i snagom emocija glazbe, odmah je razumjela njegovu poruku ljubavi i jednostavno mu otpisala: „Dođi!“. Mahler je Almu upoznao 7. studenoga 1901. u jednom bečkom salonu, a već su se 7. prosinca tajno zaručili.

 

Franz Schubert

Franz Schubert

 

Ako je ljudski život čudesno tkanje razapeto u prostoru i vremenu, na čijim se imaginarnim krajnjim točkama, riječima pjesnika, nalaze Eros i Thanatos, ljubav i smrt, onda glasovit gudački kvartet Smrt i djevojka bečkoga majstora Franza Schuberta stoji na suprotnom, dijametralno oprečnom kraju od Adagietta: ponikao iz čuvene popijevke Smrt i djevojka, čije je glavne motive skladatelj „ugradio“ u spori stavak, Schubertov je gudački kvartet svjedočanstvo umjetnikova suočavanja sa smrću. I sam mučen teškom bolešću i životnim krizama, Schubert je ipak uspio stvoriti majstorsko djelo koje je svojevrsna „glazbena ispovijed“, u tonove pretvorena borba s demonom smrti ogromne energije i nevjerojatne napetosti.

 

Ulazak na koncert moguć je isključivo uz predočenje važeće EU digitalne COVID potvrde (u elektroničkom ili papirnatom obliku) te prema uputama iz Odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske od 12. studenoga 2021. (članak VII.).