Izložba “Zagrebački solisti” u Muzeju grada Zagreba

Izložba “Zagrebački solisti” u Muzeju grada Zagreba

Muzej grada Zagreba

19. prosinac 2019. – 8. ožujak 2020.

Autorica izložbe: Marina Perica Krapljanov, viša kustosica

Dvije zagrebačke institucije u kulturi – Zagrebački solisti i Muzej grada Zagreba – zajedničkim angažmanom ostvarile su retrospektivnu izložbu o najpoznatijem hrvatskom, svjetski priznatom ansamblu klasične glazbe.

 

Ansambl Zagrebački solisti osnovan je 1953., a prvi koncert održao je siječnju 1954. u organizaciji Radiotelevizije Zagreb, pod umjetničkim vodstvom glasovitog violončelista Antonija Janigra. Izložba u Muzeju grada Zagreba kruna je obilježavanja značajnog jubileja, 65. godišnjice kontinuiranog rada ansambla.

 

Pozivnica za Izložbu “Zagrebački solisti” u Muzeju grada Zagreba

Pozivnica za Izložbu “Zagrebački solisti” u Muzeju grada Zagreba

 

Uspješan višedesetljetni rad Zagrebačkih solista produkt je zajedničkog djelovanja članova ovoga renomiranog ansambla, pri čemu su vrhunska razina izvedbi te nepresušan entuzijazam i ljubav prema klasičnoj glazbi, napose komornome muziciranju, njihov prepoznatljiv znak.

 

Izložba “Zagrebački solisti” u Muzeju grada Zagreba

Izložba “Zagrebački solisti” u Muzeju grada Zagreba

 

Do sada su Zagrebački solisti održali oko 4000 koncerata na pet kontinenata, u najvećim svjetskim centrima i najslavnijim koncertnim dvoranama kao što su, Musikverein (Beč), Concertgebouw (Amsterdam), Royal Festival Hall (London), Berlin Philharmonic Hall, Tchaikowski Hall (Moskva), Santa Cecilia (Rim), Carnegie Hall (New York), Opera House (Sydney), Victoria Hall (Ženeva), Teatro Real (Madrid), Teatro Colon (Buenos Aires) itd. Redovito su gostovali na poznatim glazbenim festivalima poput onih u Salzburgu, Pragu, Edinburghu, Berlinu, Bergenu…

 

 

Snimili su gotovo stotinu diskografskih izdanja, kao ansambl ili u suradnji s gostujućim, proslavljenim solistima.

 

Zagrebački solisti više od šezdeset i pet godina pedantno prikupljaju dokumentaciju i vrijednu arhivsku građu s mnogobrojnih nastupa diljem svijeta. Riječ je o plakatima, pozivnicama, fotografijama, programskim knjižicama te o odlikovanjima i nagradama. Ta se građa izložbom u Muzeju grada Zagreba prvi put prezentira javnosti kao svjedočanstvo o djelovanju jednog od najdugovječnijih komornih ansambala u svijetu, važne zagrebačke i nacionalne umjetničke institucije.

 

Izložba “Zagrebački solisti” u Muzeju grada Zagreba

Izložba “Zagrebački solisti” u Muzeju grada Zagreba

 

Muzej grada Zagreba jedna je od rijetkih kulturnih institucija u Hrvatskoj koja se sustavno bavi izložbenim projektima vezanim uz izvedbene umjetnike i umjetnost. Okvir za to su svakako i zbirke unutar Muzeja: Kazališna zbirka i Zbirka zagrebačkih glazbenih legendi. Izložbom o Zagrebačkim solistima Muzej grada Zagreba nastavlja niz studijskih izložbi o hrvatskim glazbenicima nastojeći ovaj put posjetiteljima ukazati na opstojnost i značaj znamenitog  ansambla komorne glazbe. Izložba je zamišljena kao svojevrsni glazbeno-edukativni vremeplov, pri čemu brojne fotografije nastupa Solista, plakati, nagrade, nosači zvuka i reprodukcije izvedbi s najvažnijih koncerata stvaraju dojam „festivala glazbe“. Interaktivni i multimedijalni sadržaji na izložbi pomažu posjetiteljima razumjeti moć stvaranja i vještinu reproduciranja glazbe na instrumentima po kojima su Zagrebački solisti prepoznatljivi.