Predsjedanje Vijećem EU obilježili smo koncertom u Berlinu

Predsjedanje Vijećem EU obilježili smo koncertom u Berlinu

Hrvatsko preuzimanje predsjedanja Vijećem Europske svečano je obilježeno i u Berlinu koncertom Zagrebačkih solista. U utorak, 14. siječnja, dan uoči međunarodnog otvaranja hrvatskog predsjedanja, Zagrebački solisti održali su koncert u Crvenoj vijećnici na Alexanderplatzu, a na programu su bila djela Boccherinija, Papandopula i Beethovena.

U punoj svečanoj dvorani okupili su se predstavnici diplomatskog, političkog, kulturnog, društvenog i vjerskog života iz brojnih europskih država i gradova. Prije samog koncerta održani su pozdravni govori, a govorili su veleposlanik RH u Njemačkoj Gordan Bakota, Gerry Woop državni tajnik za Europu, povjerenik za kulturu i Europu berlinskog Senata, Michelle Müntefering ministrica za međunarodnu kulturnu politiku u Ministarstvu vanjskih poslova SR Njemačke te Zdravka Bušić državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.

 

Svi su naglasili važnost i značenje hrvatskog predsjedanja Vijećem EU, kao i partnerstvo dviju država Hrvatske i Njemačke. Upravo Njemačka nakon Hrvatske preuzima ulogu predsjedateljice Vijećem EU.

 

S veleposlanikom Gordanom Bakotom.

S veleposlanikom Gordanom Bakotom.

 

Ekskluzivnom izvedbom o bilježili smo i 250. godišnjicu Beethovenova rođenja.

 

Koncert je započeo izvedbom „Andante sostenuto-Allegro assai“ Luigia Boccherinija a završio dijelom Ludwiga van Beethovena „Finale. Adagio molto e vivace“ umjetnika čija se 250. obljetnica rođenja obilježava tijekom 2020. Zagrebački solisti  su tako na samom početku Beethovenove godine u Berlinu izveli Prvu simfoniju u C-duru, Opus 21 koju je za gudače, kao prvi takav projekt u svijetu, obradio koncertni majstor Zagrebačkih solista Sreten Krstić.

 

Među velikim brojem uzvanika bio je papin nuncij u SR Njemačkoj hrvatski nadbiskup dr. Nikola Eterović, banjalučki biskup Franjo Komarica, župnik HKM Berlin Zvonko Tolić, hrvatski veleposlanik u Berlinu Gordan Bakota kao domaćin večeri, državna tajnica Zdravka Bušić, zastupnik  u njemačkom Bundestagu Josip Juratović, generalni konzuli RH u SR Njemačkoj: Ivan Sablić (Stuttgart), Vladimir Duvnjak (München), Vedran Konjevod (Frankfurt), Ivan Bulić (Düsseldorf), Kristijan Tušek (Hamburg) te brojni hrvatski gospodarstvenici.

 

Posebno moramo istaknuti kako su publici bile i naše dvije velike umjetnice, operna pjevačica Evelin Novak i hrvatska pijanistica Martina Filjak.

 

Pogledajte čitav program u Berlinu, a 1. dio koncerta od 27:00:

 

 

Drugi dio koncerta: