Zagrebački solisti na 45. festivalu Estoril Lisabon

Zagrebački solisti na 45. festivalu Estoril Lisabon

Zagrebački solisti održali su tri koncerta na uglednom 45. izdanju festivala Estoril Lisabon. Ovogodišnji festival bio je posvećen obljetnici 500 godina Magellanova putovanja te 50 godina slijetanja na Mjesec, a održao se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Portugal, Marcela Rebela de Souse, premijera  Antonija Coste te ministrice kulture Grace Fonseca.

Zagrebački solisti nastupili su u Estorilu s pobjednicom prošlogodišnjeg natjecanja koje se održava u sklopu festivala, flautisticom Anom Ferraz.

 

Zagrebački solisti i Ana Ferraz nastupili su i u povijesnom gradu Alcobaci, poznatom po srednjovjekovnome samostanu, nekropoli portugalskih vladara i tragičnoj ljubavnoj priči portugalskog kralja Pedra I i Inês de Castro.

 

Na svom drugom koncertu u Estorilu s našim ansamblom nastupio je ruski pijanist Alexander Ghindin.

 

Zagrebački solisti s flautisticom Anom Ferraz

Zagrebački solisti s flautisticom Anom Ferraz

 

Glazbeni festival Estoril Lisabon, osnovan je 1975. godine, i od tada su na festivalu su gostovali renomirani svjetski umjetnici kao što su violončelist Mstislav Rostropovič, baletan Rudolf Nurejev, operni pjevači poput Terese Berganze, Christe Ludwig, Gundule Janowitz i dr. te prestižni orkestri kao što poput  Moskovske i Berlinske filharmonije, barokni orkestar Europske unije, Španjolski nacionalni balet i mnogi drugi. Za festival Estoril Lisabon skladana su brojna djela vodećih skladatelja XX. i XXI. stoljeća – Oliviera Messiaena, Györgyja Ligetija, Antona Webera i dr.

 

Glazbeni festival Estoril Lisabon

Glazbeni festival Estoril Lisabon